Tuesday , February 27 2024

Șeful „Wagner” spune că se retrage din Bahmut și îl predă Armatei Ruse

Evgheni Prigojîn – „bucătarul” lui Putin, cum i se mai spune ironic celui care este la comanda companiei de mercenari „Wagner” – a înregistrat un videoclip de 3 minute în care spune că „Wagnerii” predau armatei ruse pozițiile ocupate recent în orașul ucrainean Bahmut și plănuiesc să părăsească complet orașul până în iunie.

Există însă și portaluri de știri care, pe diverse rețele social, prezintă o variantă mai scurtă  – însă în esență mesajul este la fel. Reacțiile nu s-au lăsat așteptate, unii susțin că PMC „Wagner” – fondată cel mai probabil de lt. col Dmitro Utkin (GRU) – se retrage din Bahmutul pe care l-a cucerit cu greu pentru că a fost plătit doar să ocupe orașul Bahmut, dar între timp „minele de diamante africane trebuie golite”. Aceasta din urmă este o aluzie străvezie vizavi de implicarea mercenarilor Wagner în diverse țări din Africa în care sunt dispute politice cu maceta și mitraliera, dar și câștiguri pe măsură: fie bani, fie alte resurse.

Alții se îndoiesc de acuratețea mesajului în condițiile în care Prigojîn are o muniție în vesta sa în condițiile în care despre el nu se știe să fi luat parte activ la luptele de la Bahmut. Pe de altă parte, predarea oficială a orașului către Armata Rusiei ar putea fi un semnal cu privire la racordarea în continuare la o anumită linie a Kremlinului, în ideea că nu trebuie să escaladeze conflictul tot mai vizibil între conducerea PMC „Wagner” și cea a Armatei Federației Ruse. (D.P.)

Vezi si

Unele state occidentale iau în considerare acorduri bilaterale pentru a trimite trupe în Ucraina, susține premierul slovac

Mai mulți membri ai NATO și Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldați în …