Tuesday , March 5 2024

Schimbările în Armata Ucrainei continuă

În vreme ce propaganda are un subiect fierbinte legat de orginea rusă a noului comandat al Armatei Ucrainei, general colonel Oleksandr Sîrskyi  (foto) și de familia acestuia care încă ar mai locui în regiunea Vladimir de lângă Moscova, rusul de la comada Forțelor Armate ale Ucrainei continuă schimbările în conducerea militară, având girul președintelui Volodimir Zelenski.

La sugestia noului comandant al Formțelor Armate ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Sîrskyi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a concediat pe șeful Statului Major General, general locotenent Serhiy Şaptala. Oficial, președintele Ucrainei s-a referit însă doar la consultări cu ministrul Apărării, Rustem Umyerov în urma cărora a rezultat că se impune înlocuirea șefului Statului Major al Armatei Ucrainei. Însă generalul colonel Oleksandr Sîrskyi a fost menționat în privința numirii înlocuitorului lui Şaptala. Acesta a condus Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei din 2021 până în seara de vineri, 9 februarie 2024 când a fost înlocuit cu general-maior Anatoliy Bargylevych, cel care până atunci fusese comandantul Forțelor de Apărare Teritorială.

General-maior Anatoliy Bargylevych

Schimbările au continuat în cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. A doua zi, au fost comunicate alte nume aprobate de președintele Volodimir Zelenski: generalul de brigadă Volodimir Horbatiuc, șef adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei; generalul de brigadă Oleksiy Şevcenco – direcția de logistică; generalul de brigadă Mykhailo Drapaty (numele său a figurat printre cei cu care Volodimir Zelenski a discutat în prealabilul demiterii fostului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujni) va fi responsabil pentru pregătirea, pregătirea de înaltă calitate a armatei. Cât despre generalul de brigadă Volodimir Horbatiuc, sub coordonarea acestuia va fi munca operațională iar la cartierul general – planificarea și managementul.

General colonelul Oleksandr Sîrsky

Noul comandant al Forțelor Armate ale Ucrainei, general colonelul Oleksandr Sîrsky s-a înconjurat nu doar de generali în noua structură de comandă a Statului Major General, ci și de colonei puși pe funcții importante. Colonelul Vadym Olegovici Sukharevskyi a devenit unul adjuncții lui Oleksandr Sîrsky – direcția sa este sistemele fără pilot și dezvoltarea utilizării dronelor de către soldații ucraineni. Numele lui Vadym Sukharevskyi a figurat printre cei cu care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat înaintea demiterii generalului Valerii Zalujni de la comanda Forțelor Armate ale Ucrainei. Un alt colonel propulsat ca adjunct al lui Oleksandr Sîrskyi este Andriy Lebedenko – direcția de care se va ocupa fiind inovația, în special componenta tehnologică a armatei și a sistemelor de luptă, fiind necesară o practică clară de lucru cu noile tehnologii. „Comandanții de luptă din acest război, a căror experiență va fi utilă tocmai la nivelul armatei generale”, avea să explice președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a făcut o informare cu privire la adjuncții lui Sîrskyi cu ocazia tradiționalei adresări către ucraineni, în seara zilei de sâmbătă, 10 februarie, în care l-a numit pe noul comandant-șef adjunct al Forțelor Armate și pe șefii adjuncți ai Statului Major General. Zelenski a remarcat: „Astăzi, am ținut întrevederi cu conducerea militară și cu guvernul toată ziua. Continuăm repornirea echipei de conducere din Forțele de Apărare. Acum oameni care sunt cunoscuți în armată și care știu ei înșiși bine care sunt nevoile armatei preiau noi atribuții”. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șeful spionajului militar ucrainean: Nu va exista nicio „înghețare” a războiului

Declarații foarte puternice au fost făcute de șeful GUR Kiril Budanov în ultimul său interviu, …