Wednesday , May 29 2024

Salman Rushdie, operat și conectat la ventilator după ce a fost înjunghiat pe scenă, la New York

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, care ani de zile a fost amenințat cu moartea inclusiv de regimul de la Teheran, a fost atacat pe scenă la un eveniment care avea loc vineri în statul New York, relatează BBC. Agentul lui Salman Rushdie, Andrew Wylie, a transmis pentru „New York Times” că scriitorul este conectat la un ventilator și nu poate vorbi. „Veștile nu sunt bune. Salman își va pierde probabil un ochi. Are nervi ai brațului secționați. Ficatul a fost atins de cuțit și este afectat”, a declarat Andrew Wylie.

Conform poliției, atacatorul lui Salman Rushdie este Hadi Matar, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Fairview, New Jersey. Nu se cunoaște deocamdată motivul atacului. Suspectul, care a fost arestat, a intrat în incintă la fel ca orice alt participant la eveniment. Salman Rushdie ar fi fost înjunghiat de 10-15 ori înainte ca atacatorul să fie oprit, potrivit unor martori oculari. Atacatorul era îmbrăcat în negru și purta o mască.

Salman Rushdie a fost operat, după ce a primit inițial îngrijiri medicale de la un doctor care se afla în public la evenimentul de la Chautauqua Institution. Suspectul a alergat spre scenă și l-a înjunghiat pe Salman Rushdie în gât cel puțin o dată și în abdomen cel puțin o dată, a detaliat poliția. Oamenii din centru au sărit și l-au imobilizat, iar Hadi Matar a fost preluat ulterior de poliție.

Dr. Martin Haskell, un medic care s-a aflat printre cei care i-au oferit primul ajutor, a spus că rănile lui Rushdie sunt „grave, dar vindecabile”.

 

 

Vezi si

Zelenski: Absența lui Biden la conferința din Elveția ar echivala cu ”aplauze la scenă deschisă pentru Putin”  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că, dacă președintele american Joe Biden va absenta …