Tuesday , May 17 2022

Rusia își sporește prezența militară la granița cu Ucraina, afirmă comandantul șef al armatei ucrainene

Rusia concentrează în prezent forțe armate în apropiere de frontierele Ucrainei dinspre sud, est și nord, ceea ce constituie o amenințare la adresa securității ucrainene, a declarat marți comandantul șef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, acuzând Moscova de continuarea unei “politici agresive” față de Kiev, relatează Reuters și Ukrinform.

În declarații făcute în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), Homceak i-a acuzat pe rebelii proruși separatiști din estul țării, sprijiniți de Moscova, de încălcarea sistematică a armistițiului din Donbas convenit în iulie 2020.

Ucraina și Rusia își pasează una alteia responsabilitatea pentru escaladarea violenței în conflictul care, potrivit Kievului, s-a soldat deja cu circa 14.000 de morți din 2014, conform Reuters.

De asemenea, forțele guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști proruși se acuză reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului, iar autoritățile de la Kiev afirmă că 26 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent anul acesta, între care patru de lunetiști săptămâna trecută.

“Federația Rusă își continuă politica agresivă față de Ucraina”, a declarat Homceak în parlament.

Potrivit acestuia, trupe rusești din diferite regiuni se adună în apropiere de frontiera cu Ucraina sub pretextul menținerii în stare de pregătire de luptă sau pregătirii de viitoare exerciții, Rusia “procedând la o concentrare progresivă de trupe în apropierea frontierelor de stat ucrainene”.

“Se așteaptă o concentrare suplimentară de trupe de până la 25 de grupuri tactice care, împreună cu forțele deja desfășurate în apropierea frontierei de stat a Ucrainei, reprezintă o amenințare la adresa securității militare a sta-tului”, a afirmat generalul Homceak.

El a adăugat că Moscova dispune la ora actuală de efective de 32.700 de militari în Crimeea anexată de Rusia în 2014, în timp ce ofițerii săi comandă efective de 28.000 de militari separatiști staționați în teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.

Pentru formarea agenților de informații există în terito-riile ocupate din estul țării un aparat de consilieri militari și instructori ai forțelor armate ruse de peste 2.000 de persoane, a indicat comandantul șef al armatei ucrainene.

Ucraina, țările occidentale și NATO acuză Rusia de tri-miterea de trupe și de armament greu în sprijinul separatiștilor. Moscova susține că acordă doar sprijin politic și umanitar rebelilor, iar rușii care luptă alături de aceștia în estul Ucrainei sunt voluntari. (Agerpres)

 

Vezi si

Suedia a anunţat că cere aderarea la NATO

Suedia a confirmat oficial că va cere aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Anunțul a fost făcut …