Monday , February 26 2024

Rusia anunță că va reduce acțiunea militară în zonele Kiev și Cernihiv

După negocierile de la Istanbul, de marți, Rusia a anunțat că reduce semnificativ acțiunile militare în direcția Kiev și Cernihiv. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin.

El a spus că decizia a fost luată pentru a „crește încrederea reciprocă pentru negocierile viitoare, pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”.

Ucraina a propus adoptarea unui statut de neutralitate în schimbul garanțiilor de securitate, ceea ce înseamnă că nu se va alătura alianțelor militare și nu va găzdui baze militare, au declarat negociatorii ucraineni reporterilor.

Propunerile ar include, de asemenea, o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei anexate de Rusia și ar putea intra în vigoare doar în cazul unei încetări complete a focului, potrivit Reuters.

Un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina nu ar fi suficient pentru a duce la ridicarea sancțiunilor britanice împotriva Moscovei, a spus marți prim-ministrul britanic Boris Johnson, citat de Reuters.

„Prim-ministrul a spus că numai încetarea focului nu ar fi un motiv pentru eliminarea sancțiunilor Marii Britanii împotriva Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Johnson reporterilor.
„El a spus că presiunea asupra lui Putin trebuie crescută atât prin măsuri economice suplimentare, cât și prin acordarea de ajutor militar Ucrainei, pentru a asigura că Rusia își schimbă complet cursul”, a adăugat el.

Vezi si

Doi ani de război. Zelenski se arată încrezător într-o “victorie comună” a aliaţilor Ucrainei contra Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat sâmbătă liderii statelor din Grupul celor şapte ţări …