Wednesday , February 8 2023

România, SUA, Germania si Letonia s-au opus aderarii Palestinei la UNESCO

România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat miercuri împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, însă Consiliul Executiv al organizaţiei a aprobat recomandarea cu o majoritate covârşitoare.

Palestinienii au obţinut astfel o primă victorie diplomatică în încercarea lor de a câştiga recunoaşterea internaţională a unui stat Palestina.

Potrivit unor surse din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Consiliul Executiv al acestei agenţii a aprobat cu 40 de voturi din totalul de 58 o recomandare de a atribui Palestinei acest statut de membru cu drepturi depline.

Patru ţări au votat împotrivă, inclusiv Statele Unite, iar 14 s-au abţinut de la vot, potrivit surselor. Conform Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, “nu a fost posibilă” găsirea unei poziţii comune europene, iar Germania, Letonia şi România au votat împotrivă. Belgia, Danemarca, Slovacia, Spania, Franţa, Grecia, Italia şi Polonia s-au abţinut de la vot.

Recomandarea, iniţiată de un grup de ţări arabe, va fi supusă la sfârşitul lunii aprobării Conferinţei Generale a UNESCO.

Pentru ca Palestina să obţină statut de stat membru al UNESCO, Conferinţa trebuie să aprobe recomandarea cu o majoritate de două treimi din voturile celor 193 de membri, la sesiunea care va avea loc în perioada 25 octombrie-10 noiembrie, la Paris, unde se află sediul organizaţiei.

Aprobarea acestei recomandări are o puternică valoare simbolică, într-o perioadă în care palestinienii au depus o cerere de aderare la ONU ca stat membru cu drepturi depline, prin intermediul Consiliului de Securitate. SUA au ameninţat însă că îşi vor exercita dreptul de veto.

Consiliul Executiv al UNESCO, unde nu există dreptul de veto, este omologul Consiliului de Securitate, în timp ce Conferinţa Generală poate fi comparată cu Adunarea Generală a ONU.

Palestinienii au în prezent statut de observator la UNESCO.

În cursul serii, Statele Unite au făcut apel la “toate delegaţiile” să voteze împotriva acestei recomandări, într-un comunicat al ambasadorului american la UNESCO, David Killion. Apreciind că acest demers este “neadecvat”, Killion a avertizat că acest dosar “ar putea afecta grav capacitatea organizaţiei de a-şi îndeplini mandatul important”.

La Washington, influentul congresman Kay Granger, care prezidează comisia Camerei Reprezentanţilor responsabilă de repartizarea fondurilor pentru politica externă americană, a avertizat că va face demersuri pentru “a pune capăt finanţării” organizaţiei culturale de către Statele Unite.

Franţa a precizat că este prematur pentru Palestina să ceară aderarea deplină la UNESCO, subliniind că prioritatea în acest moment trebuie să fie “reluarea negocierilor” cu Israelul. “UNESCO nu este instanţa adecvată”, a insistat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Bernard Valero.

Spania a anunţat la rândul său că va vota “în favoarea acestei recomandări”.

O schimbare de statut la UNESCO ar permite Palestinei să depună cereri de recunoaştere în Patrimoniul Mondial al Umanităţii a unor obiective din teritoriile palestiniene ocupate de Israel.

Palestinienii intenţionează să prezinte candidaturi la Patrimoniul Mondial pentru Betleem, locul de naştere al lui Isus Hristos, Hebron, pentru Cavoul Patriarhilor – moscheea Ibrahim (numele musulman al lui Abraham) – un obiectiv respectat atât de evrei, cât şi de musulmani, precum şi pentru Ierihon.

Vezi si

VIDEO, FOTO. Zelenski la Londra. Primit cu aplauze în Parlamentul britanic, întâlniri cu Regele Charles și cu premierul Sunak

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Londra, unde a fost așteptat de premierul …