Wednesday , November 30 2022

Radiaţii periculoase după incendiul la reactorul 4 al centralei Fukushima

Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat marţi că nivelul de radiaţii după incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1 “ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii” populaţiei.

“La reactorul numărul 4 a avut loc un incendiu, există radioactivitate care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii persoanelor”, a declarat Matsumoto, la o conferinţă de presă, după o reuniune, la Paris, a miniştrilor Afacerilor Externe din G8.

“În ceea ce priveşte reactorul 3, urmează să injectăm apă pentru răcire şi le-am spus locuitorilor pe o rază de 20 de kilometri să evacueze zona şi celor care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri să rămână în locuinţele lor”, a continuat ministrul, ale cărui declaraţii în japoneză au fost traduse.

“Situaţia este în continuare dificilă. Depunem toate eforturile posibile pentru a rezolva această problemă”, a afirmat ministrul, care a amintit că Guvernul său a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) imediat după producerea accidentelor.

“Deocamdată am cerut AIEA să ne trimită o echipă tehnică”, a spus el.

Marţi, AIEA a confirmat faptul că substanţe radioactive au fost eliberate direct în atmosferă în urma incendiului de la reactorul 4.

Premierul japonez, Naoto Kan, anunţase anterior că nivelul de radiaţii a “crescut considerabil” la centrala nucleară Fukushima 1.

Matsumoto a mulţumit celorlalte ţări G8 pentru sprijinul lor. “Am avut parte de sprijinul foarte puternic al partenerilor G8 şi mai multe oferte de ajutor arată concret susţinerea partenerilor noştri”, a spus el.

“Guvernul japonez şi populaţia japoneză au fost încurajate de acest sprijin”, a adăugat el.

Într-o declaraţie finală, miniştrii G8 au afirmat că sunt “pregătiţi să furnizeze Japoniei toată asistenţa necesară pentru a face faţă consecinţelor acestei catastrofe”. Ei “s-au declarat pe deplin încrezători în capacitatea Guvernului japonez de a rezolva criza şi au adus un omagiu curajului şi demnităţii poporului japonez”, potrivit textului.

Vezi si

Stoltenberg: NATO poate aduce forţe suplimentare în regiunea Mării Negre dacă este necesar

Ţările membre NATO au căzut de acord şi au pus în aplicare o prezenţă aliată …