Friday , December 2 2022

Primele concluzii ale misiunii OMS în Wuhan: Teoria virusului scăpat din laborator este “extrem de improbabilă”

Echipa internațională de experți chinezi și ai OMS, care a anchetat apariția coronavirusului în Wuhan, a anunțat marți că nu a găsit indicii privind prezența virusului în acest oraș din China înainte de decembrie 2019 și că nu a reușit să identifice animalul aflat la originea epidemiei, potrivit AFP.

Șeful delegației OMS în Wuhan a afirmat, pe de altă parte, că teoria potrivit căreia coronavirusul ar fi scăpat din laboratorul de virusologie din metropolă este “extrem de improbabilă”.

“Nu există destule dovezi […] pentru a determina dacă Sars-Cov-2 s-a propagat în Wuhan înainte de decembrie 2019”, a afirmat Liang Wannian, șeful delegației cercetătorilor chinezi, într-o conferință de presă.

Metropola din centrul Chinei a fost prima din lume care a raportat cazuri de Covid-19. De atunci, pandemia a ucis 2,3 milioane de oameni în întreaga lume.

Transmisia de la un animal este probabilă, dar acesta “nu a fost încă identificat”, a precizat acesta.

O transmisie a coronavirusului de la un prim animal la al doilea, înainte de contaminarea omului este ipoteza “cea mai probabilă”. Această pistă cere însă “cercetări mai specifice și mai țintite”, a precizat Peter Ben Embarek, șeful delegației OMS.

Expertul chinez a reiterat poziția Beijingului potrivit căreia coronavirusul ar fi putut circula în alte regiuni înainte de identificarea sa în centrul Chinei.

Această misiune de cercetare a transmisiei virusului la om, considerată extrem de importantă pentru a lupta mai bine împotriva unei viitoare epidemii, a întâmpinat dificultăți încă de la început, China fiind foarte reticentă în a permite accesul specialiștilor externi din diverse discipline, de la epidemiologie la zoologie.

OMS avertizase anterior că este nevoie de răbdare în așteptarea unui eventual răspuns.

HotNews

 

Vezi si

Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este încă avariată

Aproape jumătate din rețeaua electrică a Ucrainei este încă avariată. Zeci de angajați din energie …