Saturday , December 9 2023

Osama bin Laden nu se ascunde în peşteri, ci trăieşte în confort

Osama bin Laden şi adjunctul său, Ayman al-Zawahiri, se ascund probabil în case din nord-vestul Pakistanului şi se află aproape unul de celălalt, dar nu împreună, a declarat un oficial NATO de rang înalt, citat, luni, de CNN.

“Nimeni din reţeaua al-Qaida nu trăieşte într-o peşteră”, a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului. Dimpotrivă, conducerea al-Qaida se pare că trăieşte într-un oarecare confort, protejată de populaţia locală şi de unii membri ai serviciilor pakistaneze de informaţii, potrivit oficialului.

Pakistanul a negat în repetate rânduri că ar proteja membri ai conducerii reţelei teroriste.

Oficialul NATO a declarat că regiunea unde ben Laden cel mai probabil s-a deplasat în ultimii ani se întinde de la zona muntoasă Chitral, din nord-vestul ţării, lângă graniţa cu China, la Valea Kurram, din apropiere de Tora Bora din Afganistan.

Tora Bora, una dintre ascunzătorile talibanilor în timpul intervenţiei americane din 2001 , este şi regiunea de unde se crede că bin Laden a scăpat în timpul unui raid aerian american la sfârşitul anului 2001. Oficialii americani declaraseră că bin Laden sau Zawahiri nu au fost văzuţi de mai mulţi ani.

Zona descrisă de oficial cuprinde sute de kilometri pătraţi de teren muntos în Pakistan, locuit de triburi independente.

Oficialul NATO a confirmat şi evaluarea autorităţilor americane, potrivit căreia mollahul Omar, liderul talibanilor, şi-a schimbat în ultimele luni locaţia, deplasându-se undeva între oraşele Quetta şi Karachi, din Pakistan.

Oficialul, care are acces la unele dintre cele mai sensibile informaţii din cadrul NATO, nu a precizat cum a ajuns Alianţa Nord-Atlantică la aceste concluzii.

Vezi si

Luptele din Gaza se intensifică, SUA se opun cererii Consiliului de Securitate de încetare a focului

SUA au menținut presiunea asupra Israelului pentru a face mai mult în protejarea civililor palestinieni …