Wednesday , December 7 2022

Obama il numeste pe John Kerry in fruntea Departamentului de Stat, in locul lui Hillary Clinton

Preşedintele american Barack Obama îl va nominaliza vineri pe senatorul John Kerry la conducerea Departamentului de Stat, în locul lui Hillary Clinton, a anunţat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat de AFP.

Un anunţ oficial cu privire la această nominalizare este prevăzut în cursul zilei, a precizat acest oficial sub acoperirea anonimatului. Decizia lui Obama era aşteptată după ce ambasadoarea la ONU Susan Rice a anunţat săptămâna trecută că se retrage din cursă.

Candidat învins la alegerile prezidenţiale americane în 2004 de George W. Bush, Kerry, erou decorat al războiului din Vietnam înainte de a deveni militant împotriva războiului, senator de Massachusetts (nord-est) din 1985, tocmai a împlinit 69 de ani.

Şef al puternicei Comisii pentru Afaceri Externe din Senat în ultimii patru ani, unde i-a succedat actualului vicepreşedinte Joe Biden, el este considerat favorit pentru preluarea conducerii diplomaţiei americane, după anunţul din această săptămână al ambasadoarei la ONU, Susan Rice, de a se retrage din cursă.

Rice, o apropiată a lui Obama, a fost vizatăde critici dure de aleşii republicani pentru luările sale de poziţii după atentatul de la Benghazi (Libia) soldat la 11 septembrie cu moartea a patru americani, între care ambasadorul Christopher Stevens.

Ea a afirmat la 16 septembrie că acest atac nu este “neapărat un atentat terorist”, ci rezultă mai degrabă dintr-o “manifestaţie spontană care a degenerat”. Ulterior, administraţia a recunoscut că atacul a fost planificat.
Congresmenii suspectau că Rice şi Casa Albă au încercat în mod deliberat să înşele americanii cu privire la caracterul terorist al acestui atac, pentru a nu păta bilanţul lui Obama cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie, pe care acesta le-a câştigat în cele din urmă.

Printre aceşti oficiali figurau senatorii John McCain şi Lindsey Graham, congresmeni influenţi care aveau puterea de a bloca nominalizarea lui Rice.

Nominalizarea posturilor guvernamentale americane sunt în fapt supuse confirmării Senatului, Cameră în care aliaţii democraţi ai lui Obama dispun de o majoritate simplă şi nu de majoritatea calificată necesară pentru blocarea unei eventuale obstrucţii a opoziţiei.

Astfel, Kerry, cu lunga sa experienţă la Capitoliu, este considerat un candidat mai consensual decât Rice pentru a-i succeda lui Hillary Clinton. Aceasta din urmă, după patru ani la conducerea diplomaţiei americane într-un ritm nebunesc, a declarat că se retrage, chiar dacă multe persoane speculează asupra candidaturii ei la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2016.

În afară de Clinton, mai mulţi secretari de prim-plan ai lui Obama şi-au exprimat dorinţa de a nu mai rămâne în cel de-al doilea mandat al său, ce va începe la 20 ianuarie. Printre aceştia se numără secretarul Trezoreriei Timothy Geithner şi secretarul Apărării Leon Panetta.

În funcţia de şef al Pentagonului, Obama intenţionează să numească un fost congresmen din aceeaşi generaţie cu Kerry, şi el veteran al războiului din Vietnam, fostul senator republican de Nebraska (centru) Chuck Hagel, în vârstă de 66 de ani.

Apartenenţa lui Hagel la Partidul Republican ar putea facilita numirea sa de către foştii săi colegi din Senat, chiar dacă acest moderat nu a îmbrăţişat întotdeauna teoriile dominante ale partidului său în materie de politică externă, criticând în special strategia fostului preşedinte George W. Bush în Irak şi distanţându-se de dosarul israelian.

Vezi si

Autoritățile germane au dejucat o lovitură de stat. 25 de extremiști și foști militari arestați. Ei plănuiau să ocupe Parlamentul

Autoritățile germane au arestat 25 de oameni suspectați că plănuiau o lovitură de stat. Grupul …