Sunday , November 27 2022

Nobelul pentru Medicină 2022, obținut de geneticianul suedez care a descoperit că Homo Sapiens s-a încrucișat cu omul din Neanderthal

 Svante Pääbo a câștigat Premiul Nobel pentru medicină pentru „descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și cercetările sale asupra evoluției umane”, a anunțat comitetul Nobel, scrie CNN. Comitetul Nobel a mai declarat că genetician suedez Svante Pääbo „a realizat ceva aparent imposibil” atunci când a secvențiat primul genom de neanderthal și a descoperit că Homo sapiens s-a încrucișat cu oamenii de Neanderthal.

Dovezile descoperirii sale au apărut pentru prima dată în 2010, după ce Pääbo a fost un pionier în metodele de extragere, secvențiere și analizarea ADN-ului antic din oasele de Neanderthal.

Datorită muncii sale, oamenii de știință pot compara genomul de Neanderthal cu înregistrările genetice ale oamenilor vii de astăzi.

Marți urmează să se decerneze premiul Nobel pentru fizică, urmând ca miercuri să se decerneze cel pentru chimie. Premiul Nobel pentru literatură va fi decernat joi, iar cel pentru pace va fi decernat vineri, singurul premiu anunțat la Oslo. Premiul pentru economie, o categorie mai recentă și care va fi anunțat lunea viitoare, va încheia ediția din 2022 a decernărilor Nobel.

 

Vezi si

6 milioane de gospodării din Ucraina sunt încă fără energie electrică

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că șase milioane de gospodării ucrainene sunt încă fără energie …