Monday , October 3 2022

New York-ul, paralizat: Calm ireal in asteptarea uraganului Sandy

Oraşul New York era paralizat, luni, pregătindu-se într-un calm ireal să înfrunte monstruoasa furtună Sandy, străzile fiind goale şi măturate de ploi, iar transporturile în comun şi atracţiile turistice fiind întrerupte, relatează AFP.

Bursa din New York va rămâne închisă toată ziua şi ar putea fi aşa până marţi, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată de la atentatele din 11 septembrie.

Nici trenurile, nici metrourile şi nici autobuzele nu vor circula în această metropolă cu 8,2 milioane de locuitori. Primarul Michael Bloomberg a oprit totul, pentru a evita riscurile şi pagubele materiale şi a se asigura că oraşul va putea redemara în plină forţă cât mai repede posibil după trecerea uraganului Sandy, care urmează să ajungă spre sfârşitul zilei de luni.

Milioane de locuitori nu au putut merge la serviciu, tribunalele şi şcolile au fost închise, iar atmosfera din New York, de obicei frenetică, era luni de un calm uimitor, doar câteva taxiuri, maşini şi biciclete traversând oraşul.

Mii de turişti au fost, de asemenea, nevoiţi să îşi refacă planurile, principalele atracţii precum Statuia Libertăţii sau Empire State Building fiind închise, precum şi unele hoteluri situate în zonele inundabile.

Doar micile magazine de proximitate erau deschise, majoritatea celor mari preferând să renunţe după ce au fost luate cu asalt în weekend.

Generatoare, baterii, lanterne, pâine, apă, ca pentru uraganul Irene în 2011, newyorkezii nu au lăsat nimic la voia întâmplării, temându-se de pene de electricitate şi epuizarea stocurilor alimentare.

Primarul oraşului le-a cerut locuitorilor să rămână în casele lor şi a ordonat duminică evacuarea a 375.000 de persoane din zonele inundabile, dar multe păreau reticente în a pleca. Doar 3.000 dintre ele şi-au găsit refugiu, luni dimineaţa, în cele 76 de centre de primire deschise în şcolile din oraş.

În sudul Manhattanului, apele au urcat deja în cursul dimineţii cu aproape un metru, fără a genera vreo mişcare de panică.

La intersecţia dintre Sixth Avenue şi 23rd Street, David Blythe, care locuieşte în Brooklyn, a venit să cumpere o cafea şi o banană pentru micul dejun, dintr-una dintre puţinele cafenele deschise. Pentru a fi sigur că poate lucra, el şi-a luat o cameră la hotel pentru mai multe zile, în Manhattan, la aproximativ zece kilometri distanţă de propria casă.

“Am întâlniri la care nu pot lipsi”, a explicat el.

În clădirea rezidenţială vecină denumită “Carolina”, pe 23rd Street, toţi angajaţii au fost rechiziţionaţi pentru trei zile, pentru a garanta securitatea locuitorilor. Ei nu se vor întoarce la casele lor.

Albert Mustaj, un uşier, zâmbeşte când este întrebat dacă îi este teamă. “Vin din Muntenegru”, explică el. “Am văzut şi lucruri şi mai rele decât atât”.

Martha Kowalczyk, în vârstă de 27 de ani, care îşi plimbă câinele pe o stradă învecinată, este la fel de liniştită. “Vin din Indiana, am trecut prin tornade, aici nu va fi niciodată aşa ceva”, apreciază această tânără care lucrează într-o şcoală şi profită, deci, de o zi liberă neprevăzută. “Iar clădirea în care locuiesc este veche, este solidă”, adaugă ea.
Nick, un grec în vârstă de aproximativ 40 de ani care refuză să îşi precizeze numele de familie, aşteaptă să poată pleca acasă în Queens, dar nu ştie cum. A venit să lucreze, a avut surpriza neplăcută de a descoperi că micul restaurant care îl angajase este închis. “Sper că voi putea lucrea mâine dimineaţă, am nevoie să muncesc”, a explicat el, citind un ziar sub o copertină.

În sudul Manhattanului, o zonă inundabilă, unele restaurante şi-au protejat zonele inferioare ale clădirilor lor cu saci de nisip. Altele şi-au consolidat vitrinele cu plăci.

“Atât timp cât avem electricitate, cred că voi supravieţui”, a declarat la rândul său Doug Barotra, care duminică a cumpărat 50 de cutii de bere şi intenţionează să rămână acasă timp de trei zile.

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …