Tuesday , February 27 2024

Lavrov: Rusia nu intenționează să folosească arme nucleare „în acest stadiu” al războiului 

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marți că Moscova nu intenționează să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina „în acest stadiu” al conflictului, relatează Kommersant.

Lavrov a făcut declarația în cadrul unui interviu acordat televiziunii India Today, afirmând că „în acest stadiu, luăm în considerare doar opțiunea armelor convenționale” când a fost întrebat cu privire la subiect, potrivit RIA Novosti.

Mențiunea „în această etapă” poate conduce la ideea că remarcile sale au fost concepute pentru a acționa mai degrabă ca un avertisment, notează Sky News.

Comentariul șefului diplomației ruse a venit după ce la sfârșitul săptămânii trecute William Burns, directorul CIA, a avertizat că Rusia ar putea recurge la utilizarea unor arme nucleare tactice în Ucraina dacă forțele sale convenționale vor continua să întâmpine probleme. Burns a afirmat însă că deocamdată nu există semne că Rusia s-ar pregăti pentru o astfel de mutare.

Încă de pe 27 februarie, când devenea aparent că forțele militare trimise în Ucraina nu vor fi capabile să își atingă rapid obiectivele trasate în primele zile ale invaziei, președintele Vladimir Putin a ordonat punerea în „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale țării.

După o serie de declarații contradictorii, pe 14 aprilie Rusia amintea din nou de arsenalul său nuclear, cel mai mare din lume, afirmând că nu se mai poate discuta despre o Mare Baltică fără arme nucleare în contextul discuțiilor privind intrarea Finlandei și a Suediei în NATO.

surse: G4Media, HotNews

 

Vezi si

Unele state occidentale iau în considerare acorduri bilaterale pentru a trimite trupe în Ucraina, susține premierul slovac

Mai mulți membri ai NATO și Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldați în …

One comment

  1. ce meclä are acest indiivid , de pis la fintinä sä nu se fure ciutura