Thursday , February 2 2023

Kievul respinge ultimatumul rus de a depune armele la Mariupol

“Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda la primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea.

Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse.

Rusia a cerut trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă şi a spus că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS.

Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul “fără arme şi muniţii pe ruta convenită cu Ucraina” şi a insistat asupra unui “răspuns oficial în scris” până la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineaţa.

Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost:”în loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor”. AGERPRES

Vezi si

Lavrov: Occidentul vrea să transforme R. Moldova în ”viitoarea Ucraină”

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme …