Monday , December 4 2023

Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare

Magistratul care a citit sentinţa a a subliniat că aceste acordurile semnate cu Rusia în domeniul gazelor în 2009  au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost găsită vinovată de abuz de putere şi a fost condamnată la şapte ani de închisoare.

“Acest caz penal a fost fabricat, verdictul a fost fabricat. Ianukovici revine la anul 1937”, a declarat ea presei, făcând referire la epurările orchestrate în acel an de dictatorul sovietic Iosif Stalin.

“Procesul şi verdictul au fost comandate de Ianukovici şi arată slăbiciunea puterii”, a continuat ea, în timp ce audierea era întreruptă.

“În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru (…) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa”, a afirmat marţi judecătorul Rodion Kireev, anunţând verdictul după sfârşitul procesului.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz.

“Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne”, echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat el.

Sute de manifestanţi ucraineni s-au adunat pentru a o susţine pe Iulia Timoşenko, care aşteaptă verdictul în procesul său de la Kiev şi riscă şapte ani de închisoare.

Militanţii opoziţiei faţă de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici au montat corturi în apropiere de tribunalul din Kiev, care urmează să-şi prezinte în jurul orei 6.00 GMT (9.00, ora României) decizia în cadrul procesului pentru abuz de putere, care a început în iunie.

“Libertate pentru Iulia” sau “Jos bandiţii”, scandau manifestanţii, încadraţi de sute de poliţişti cu căşti şi scuturi, din cadrul unităţilor antirevoltă.

Parchetul a cerut şapte ani de închisoare împotriva Iuliei Timoşenko. Apărarea a pledat pentru eliberarea ei, denunţând un proces “politic” şi absenţa unui delict.

Aflată în arest preventiv de la 5 august, Timoşenko este judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Uniunea Europeană, cu care Ucraina speră să semneze un acord de asociere, a criticat aceste acuzaţii şi a avertizat că o condamnare a opozantei ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE.

Vezi si

Ucraina spune că centrala Zaporojie a fost în pericol de “accident nuclear” sâmbătă noaptea. AIEA confirmă

Ucraina a declarat că două linii electrice care conectează reţeaua sa de electricitate la centrala …