Israelul, avertizat de SUA în legătură cu mesajele diplomatice care vor fi publicate de WikiLeaks

reportersite
26 noiembrie 2010, 20:33

Statele Unite au avertizat Israelul în legătură cu problemele pe care le-ar putea cauza celor două ţări viitoarea publicare de către site-ul WikiLeaks a unor telegrame diplomatice americane, a anunţat vineri cotidianul israelian Haaretz, citat de AFP.

Potrivit unui oficial israelian de rang înalt citat de cotidian, Israelul, căruia Washingtonul îi este cel mai important aliat, a fost informat că scurgeri de telegrame diplomatice americane aşteptate în următoarele zile ar putea să se refere la raporturi confidenţiale adresate de ambasada Statelor Unite la Tel Aviv.

„Americanii ne-au anunţat că tratează această scurgere cu cea mai mare seriozitate (…) Nu ştiu ce conţine ea exact dar ne-au anunţat ca să nu aflăm din presă”, a adăugat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei Statelor Unite în Israel, Kurt Hoyer, contactat de AFP, a refuzat orice comentariu, subliniind că scurgerile de informaţii către site-ul WikiLeaks pot provoca prejudicii şi pot chiar „pune în pericol persoane”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor, s-a limitat, la rândul său, să declare: „Nu comentăm în public conţinutul conversaţiilor diplomatice”.

Departamentul american de Stat a anunţat miercuri că se pregăteşte de publicarea de către site, devenit celebru pentru dezvăluirea a 400.000 de documente confidenţiale despre războiul din Irak, a unor telegrame diplomatice privind „un evantai larg de dosare şi de ţări”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a declarat că serviciile diplomatice americane au avertizat guvernele străine în legătură cu publicarea acestor documente care „vor crea tensiuni în relaţiile dintre diplomaţii noştri şi prietenii noştri din lume”.