Saturday , January 28 2023

Guvernul american se pregăteşte de shut-down

Parlamentarii americani au tot incercat sa ajunga la un compromis care sa stabileasca nivelul de cheltuieli federale din urmatoarele sase luni. Aceste negocieri au continuat si ieri, insa blocajul pare sa se mentina, scrie CNN Money. Democraţii  vor să reducă cheltuielile bugetului federal cu 33 miliarde dolari, în timp ce republicanii vor “tăieri” mult mai drastice: 61 miliarde dolari.

In incercarea de a rezolva situatia tensionata, Presedintele SUA, Barack Obama si-a facut aparitia la briefing-ul de presa, insa fara niciun succes. Se pare ca republicanii si democratii sunt foarte departe de a ajunge la un consens. Cum timpul se scurge, shut-down-ul guvernului devine din ce in ce mai plauzibil.

“Ultimul lucru de care avem nevoie este o paralizie provocată de o întrerupere” a serviciilor administraţiei ce s-ar putea profila de vineri, a declarat Obama în timpul unei apariţii surpriză în sala de presă a Casei Albe. Marţi, Obama i-a primit în Biroul Oval pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi pe şeful majorităţii democrate în Senat, Harry Reid, pentru a încerca să scoată din impas discuţiile bugetare.

Biroul lui Boehner a afirmat că această discuţie nu a dus la niciun acord. Potrivit aceleiaşi surse, Boehner “i-a spus preşedintelui că nu va fi lăsată Camera să aleagă între două opţiuni rele pentru naţiune”, adică un buget fără “reduceri reale în cheltuieli”sau “o paralizie a guvernului din cauza lipsei de acţiune a Senatului”. Dar Obama i-a făcut responsabili de impasul actual pe republicani şi a avertizat că persistenţa unui dezacord asupra bugetului ar fi “de neiertat” în momentul când economia SUA iese dificil din cea mai gravă criză de după anii 1930.

Cat ar dura shut down-ul

Desi este destul de greu de spus, putem mentiona insa aici faptul ca intre anii 1977 si 1980 au existat sase astfel de opriri ale guvernului si au durat intre 8 si 17 zile.

Inca noua blocaje au existat si intre 1990 si 1995 si niciuna nu a durat mai mult de 3 zile.

Ce se opreşte şi ce funcţionează

Cu excepţia shut-down-ului din 1995 din timpul administraţiei Clinton care a avut două etape, au mai existat 10 situaţii de blocare a activităţii guvernului federal.

Toate activităţile care ţin de Guvernul Federal se vor opri, cu următoarele excepţii: Securitatea naţională, serviciile medicale de urgenţă, controlul traficului aerian, Garda Naţională şi Comandamentele pentru situaţii de urgenţă şi  dezastre naturale, misiunile militare, producţia de energie electrică, punctele vamale, serviciile de emigrare din aeroporturi şi închisorile. Nu se vor mai emite paşapoarte şi nu se vor mai procesa aplicaţiile pentru viză SUA.

Ce s-a întâmplat la ultimul shut-down

* Ultima dată acest lucru s-a întâmplatîn timpul administraţiei Clinton când 800.000 de bugetari au fost trimişi acasă în prima fază de shut-down, iar în cea de a doua etapă, încă 284.000 de angajaţi federali.
* Centrul de cercetare, centrul de medicină şi prevenirea bolilor au fost şi ele oprite.
* Peste 30.000 de cereri de viză au fost blocate  în fiecare zi
* 200.000 de aplicaţii pentru eliberarea paşapoartelor au fost amânate

De data aceasta, nu este clar câţi angajaţi ai Guvernului vor fi trimişi acasă, mai ales că fiecare agenţie guvernamentală are propriul algoritm.

Pierderi

* Angajaţii guvernamentali nu vor fi plătiţi în perioada de shut-down
* După ce activitatea se va relua, ei vor fi plătiţi retroactiv. Adică vor fi plătiţi pentru că au stat acasă
* În acest timp nu au voie să folosească telefonul şi e-mailul de serviciu
* Angajaţilor nu li se permite să lucreze pe perioada shut-down-ului la alt angajator sau în orice al domeniu.
* Bugetarii care vor lucra la alt loc de muncă în această perioadă riscă o amendă de la 5.000 de dolari până la 2 ani de închisoare.
* Parcurile naţionale, rezervaţiile naturale, toate monumentele şi muzeele din Washington D.C. vor fi închise
* În timpul blocării activităţii guvernului federal din 1995-1996, specialiştii au estimat pierderi de 1,25 miliarde dolari. (sursa: money.ro)

Vezi si

Israel: Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul …