Monday , March 4 2024

Guvernul american amenință să interzică TikTok dacă aplicația rămâne în mâinile chinezilor

Guvernul american a cerut companiei-mamă a TikTok, grupul chinez ByteDance, să-și vândă acțiunile de la această aplicație populară, în caz contrar aceasta urmând să fie interzisă în SUA, dezvăluie un articol publicat miercuri de Wall Street Journal (WSJ), informează joi AFP. TikTok a confirmat informația, scrie EFE.


Presiunea crește de ani de zile în SUA împotriva acestei platforme foarte populare, percepută drept o amenințare pentru securitatea națională a numeroși parlamentari din cauza apartenenței sale la un grup chinez.
Distrugerea, în februarie, a unui balon chinez presupus de spionaj a suscitat o relansare a eforturilor Congresului SUA pentru a interzice aplicația de video-uri scurte de divertisment, acuzată că a dat acces Beijingului la date ale utilizatorilor din întreaga lume, ceea ce TikTok a negat mereu.
Potrivit surselor cotidianului american, ultimatumul Casei Albe vine de la CFIUS, agenție guvernamentală însărcinată să evalueze riscurile oricărei investiții străine pentru securitatea națională americană.
Guvernul și Ministerul de Finanțe al SUA au refuzat să confirme informația, iar TikTok nu a reacționat imediat la o solicitare a AFP.
TikTok, care depune numeroase eforturi pentru a asigura politicienii și publicul de integritatea sa, conta pe agenția federală pentru a ajunge la un compromis.
“Modul cel mai rapid și mai eficace de a răspunde acestor îngrijorări (…) este ca CFIUS să adopte acordul propus asupra căruia lucrăm cu ei de aproape doi ani”, a afirmat un purtător de cuvânt al TikTok la sfârșitul lui februarie.
El reacționa astfel la examinarea unui proiect de lege înaintat de republicani, ce ar oferi președintelui Joe Biden autoritatea de a interzice complet TikTok.
Casa Albă le-a interzis deja funcționarilor instituțiilor federale să aibă aplicația pe smartphone-urile lor, punând astfel în aplicare o lege ratificată la începutul lui ianuarie.
Comisia Europeană și guvernul canadian au luat recent decizii similare pentru telefoanele portabile ale funcționarilor lor.
TikTok stochează datele utilizatorilor americani pe servere situate în țară. Platforma a recunoscut că angajații săi cu sediul în China au acces la ele, însă doar într-un cadru strict și limitat, dar nu și guvernul chinez.
În vara lui 2020, fostul președinte american Donald Trump semnase mai multe decrete pentru a încerca să interzică această platformă.
De atunci, popularitatea TikTok, deja considerabilă, a explodat în urma pandemiei, dincolo de publicul său inițial, adolescenții.
TikTok a depășit în ultimii ani YouTube, Twitter, Instagram și Facebook în ceea ce privește “timpul petrecut” de adulții americani pe fiecare platformă, și deja ajunge din urmă Netflix, potrivit Insider Intelligence.
Puternica asociație americană pentru apărarea drepturilor civile ACLU s-a opus proiectelor de lege anti-TikTok în numele libertății de exprimare. (Agerpres)

Vezi si

Șeful spionajului militar ucrainean: Nu va exista nicio „înghețare” a războiului

Declarații foarte puternice au fost făcute de șeful GUR Kiril Budanov în ultimul său interviu, …