Saturday , March 2 2024

Franta cere Romaniei un “plan national de urgenta” pentru integrarea romilor

Fran]a va cere României s\ creeze un “plan na]ional de urgen]\” pentru integrarea cet\]enilor de etnie rom\ pe teritoriul s\u, a declarat, joi, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, aflat într-o vizit\ la Bucure[ti, relateaz\ AFP.
“Fran]a va solicita (asumarea de) angajamente privind cooperarea poli]ieneasc\ [i judiciar\, lupta împotriva traficului de persoane, integrarea romilor în România prin crearea unui plan na]ional de urgen]\ (pentru perioada) 2010-2013”, a declarat Lellouche, înainte de o serie de întrevederi prev\zute cu mai mul]i lideri români.
Potrivit lui Lellouche, care efectueaz\ o vizit\ de o zi la Bucure[ti împreun\ cu ministrul francez al Imigra]iei, Eric Besson, acest plan de urgen]\ va putea fi finan]at prin fonduri europene în valoare de un miliard de euro.
Parisul sper\ s\ ob]in\ cu ocazia acestei deplas\ri un “angajament din partea României de integrare a romilor pe teritoriul s\u”, inclusiv a celor repatria]i din Fran]a, a ad\ugat el.
“Adev\rul este c\ aceast\ comunitate de romi nu este integrat\ în România”, a subliniat Lellouche.
În România tr\ie[te cea mai mare comunitate de romi din Europa, estimat\ între 530.000 [i 2,5 milioane de persoane, potrivit AFP.
De asemenea, Parisul afirm\ c\ se angajeaz\ s\ “mobilizeze ajutoare pentru întoacerea [i inser]ia (social\), s\ ofere sus]inere politic\ [i tehnic\ pentru preg\tirea [i testarea unui plan de urgen]\”.
“Avem o foaie de parcurs pentru inser]ia (social\ a) romilor, am f\cut propuneri, dar acest lucru nu avanseaz\”, a spus Lellouche.
“Nu ]inem neap\rat s\ facem o leg\tur\ juridic\ între cele dou\ probleme. Dar, dac\ România nu prezint\ un plan de integrare a romilor, vor exista consecin]e pentru fiecare”, a declarat Lellouche, într-un interviu pentru cotidianul Le Monde. El era întrebat dac\ Fran]a se va opune intr\rii României în spa]iul Schengen, prev\zut\ în 2011, în cazul în care Bucure[tiul nu va r\spunde cerin]elor Parisului.
Guvernul român, care [i-a exprimat îngrijorarea fa]\ de expulz\rile de romi din Fran]a, apreciaz\ c\ ar putea face unele eforturi pentru integrarea romilor, dar solicit\ o “strategie european\”.

Vezi si

Mii de persoane la funeraliile lui Navalnîi, înmormântat sub acordurile ‘My Way’ şi scandările ‘Rusia va fi liberă!’

Mii de simpatizanţi ai opozantului rus Aleksei Navalnîi s-au adunat vineri în cartierul Mariino, din …

One comment

  1. dar daca sunt asa de priceputi francezii astia , de ce nu-i integreaza ei pe rromi?sa faca ei planuri si sa-i tina pe teritoriul lor ;