Sunday , September 25 2022

Echipajul de pe crucişătorul Moskva nu a putut fi salvat, inclusiv căpitanul a murit în explozie

Echipajul crucişătorului Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, nu a putut fi salvat, a declarat vineri o responsabilă militară ucraineană, apreciind că Moscova “nu va ierta” Kievul pentru scufundarea acestui vas – nava-amiral a Flotei ruse din Marea Neagră – “simbol al ambiţiilor sale imperiale”, relatează France Presse.


“Suntem perfect conştienţi că nu vom fi iertaţi pentru atacul împotriva Moskva“, a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoare de cuvânt a Pazei de coastă din sudul Ucrainei, în cadrul unei conferinţe de presă, referindu-se la versiunea Kievului, potrivit căreia două rachete ucrainene de tipul Neptun au provocat joi scufundarea navei ruseşti. Ceea ce Moscova neagă, evocând un incendiu la bord, care ar fi provocat detonarea muniţiei.

Atacul împotriva crucişătorului Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, nu a lovit “doar vasul, ci ambiţiile imperiale ale inamicului”, a apreciat ea.

“Am observat vasele care încercau să-i vină în ajutor, dar chiar şi forţele naturii au fost de partea Ucrainei”, întrucât “o furtună a împiedicat salvarea navei şi evacuarea echipajului”, a declarat Natalia Gumeniuk, adăugând că nu poate să ofere detalii cu privire la soarta echipajului din lipsă de “date sigure”.

Ministerul rus al Apărării a indicat joi că echipajul – peste 500 de persoane – a fost “evacuat spre alte nave ale Flotei ruse din Marea Neagră care se aflau în apropiere”. Dar nu a precizat dacă este vorba de întreg echipajul şi nici nu a dat vreun detaliu.

Moscova nu a confirmat că nava a suferit un atac cu rachete, afirmând pur şi simplu că un incendiu a izbucnit la bordul acestei nave purtătoare de rachete cu o lungime de 186 de metri, ceea ce a dus la detonarea muniţiei. Şi că crucişătorul s-a scufundat apoi în timpul unei tentative de remorcare spre cel mai apropiat port, Sevastopol.

Ucraina, a confirmat Gumeniuk, se aşteaptă acum la represalii din partea Moscovei, care a lovit deja în noaptea de joi spre vineri o uzină de armament la sud-vest de Kiev, care produce rachete “Neptun”, ce au fost utilizate – potrivit ucrainenilor – în atacul împotriva crucişătorului Moskva şi a ameninţat că îşi va intensifica atacurile asupra capitalei ucrainene.

“Suntem conştienţi că atacurile împotriva noastră se vor intensifica, că inamicul se va răzbuna, că vor avea loc atacuri cu rachete şi bombardamente de artilerie. Suntem pregătiţi, le vom contracara!”, a afirmat purtătoarea de cuvânt citată.

“Sunt deja atacuri împotriva noastră, inclusiv cu rachete”, a adăugat ea, dar nu a menţionat în acest sens lovitura asupra uzinei de armament Vizar, care a fost grav avariată, ci bombardamentele din sudul ţării, mai ales asupra oraşului Nikolaev (Mikolaev), în apropiere de Odesa.

Anton Gheraşcenko, consilierul ministrului ucrainean de interne, susţine că doar 10% din echipajul de pe crucişătorul Moskva a putut fi salvat, conform unui mesaj postat pe contul său Telegram, citat de Gazeta.ua.

Potrivit unor date, între 16 şi 54 de marinari ar fi fost salvaţi, în condiţiile în care echipajul crucişătorului variază între 510 şi 758 de persoane.

“Căpitanul de rangul I, comandantul crucişătorului Moskva, Kuprin Anton Valerievici, a decedat în urma exploziilor şi incendiului de la bordul navei”, a scris Gheraşcenko în postarea sa.

Fostul deputat al Dumei de Stat, Ilia Ponomariov, susţine şi el că numai 58 de marinari ar fi fost salvaţi de pe Moskva într-o postare pe pagina sa de Facebook, potrivit Gazeta.ua.

Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a afirmat că informaţiile despre supravieţuitorii de pe Moskva sunt contradictorii.

“Întrucât aceasta era nava-amiral a Flotei ruse din Marea Neagră la bordul său se afla comandamentul flotei. Referitor la aceşti ofiţeri şi la echipaj rămân încă multe întrebări”, a spus Arestovici, indicând că, potrivit unor surse, din cei peste 500 de membri ai echipajului, au fost salvate doar 14 sau 50 de persoane, notează Gazeta.ua.

Conform unor media ruse, comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, ar fi fost arestat. AGERPRES

Vezi si

Șeful diplomaţiei Uniunii Europene: Nu trebuie să ignorăm amenințările lui Putin 

UE nu trebuie să ignore amenințările lui Vladimir Putin, care a declarat că ar putea …