Saturday , October 1 2022

Bursele mondiale se prăbuşesc în urma retrogradării SUA de către S&P

Bursa de pe Wall Street a deschis, luni, în scădere puternică, fiind prima şedinţă de tranzacţionare după ce vineri agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat SUA de la ‘AAA’ la ‘AA plus’, transmite AP.

Revizuirea în scădere a ratingului SUA vine într-un moment în care investitorii sunt deja îngrijoraţi de slăbiciunea economiei americane, de extinderea crizei datoriilor în Europa şi de ritmul redresării Japoniei în urma seismului din martie.
Luni, Standard & Poor’s a revizuit în scădere, de la ‘AAA’ la’AA plus’, ratingurile pe termen lung ale unor instituţii de stat americane, printre care şi doi mari creditori ipotecari, Fannie Mae şi Freddie Mac. ‘Revizuirea în scădere a ratingului Fannie Mae şi Freddie Mac reflectă dependenţa lor directă de guvernul SUA’, se arată în comunicatul Standard & Poor’s.
De asemenea, agenţia a revizuit în scădere, de la ‘AAA’ la’AA plus’, ratingurile atribuite unor instituţii financiare care au legătură directă cu guvernul SUA, respectiv Federal Home Loan Banks şi Federal Farm Credit Banks.
Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 2,67%, ajungând la valoarea de 11.138,69 puncte, în scădere cu 305,92 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente iar indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 3,2%, ajungând la valoarea de 1.160,95 puncte, în scădere cu 38,43 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 3,41%, ajungând la valoarea de 2.445,95 puncte, în scădere cu 86,46 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Aurul a atins luni o nouă valoare record pe pieţele asiatice, depăşind pentru prima dată pragul de 1.700 de dolari pentru o uncie, investitorii fiind atraşi de statutul de valoare de refugiu al metalului galben. Luni, uncia de aur a ajuns până la 1.704,80 dolari pe piaţa din Hong Kong, în condiţiile în care bursele asiatice erau în scădere puternică din cauza deciziei S&P de a retrogradat SUA la ‘AA plus’.
Şi bursele europene au închis luni în scădere, chiar dacă Banca Centrală Europeană a anunţat că va interveni “activ” pe piaţa obligaţiunilor în faţa escaladării crizei datoriilor în zona euro, achiziţionând obligaţiuni din Italia şi Spania, pentru a calma temerile pieţelor şi presiunile asupra celei de-a treia şi a patra economii a zonei euro.
Bursa de la Londra a închis, luni, în scădere, cu 3,39%, indicele principal FTSE-100 ajungând la valoarea de 5.068,95 puncte (cel mai scăzut nivel înregistrat după data de 8 iulie 2010), în scădere cu 178,94 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente iar bursa de la Frankfurt a închis în scădere puternică, cu 5,02%, indicele principal DAX 30 ajungând la valoarea de 5.923,27 puncte, în scădere cu 312,89 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Bursa de la Madrid a închis, luni, în scădere semnificativă, cu 2,44%, indicele principal Ibex-35 ajungând la valoarea de 8.459,40 puncte, în scădere cu 211,80 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.AGERPRES

Vezi si

VIDEO. Convoi cu civili, atacat de ruși în Harkov: cel puțin 20 de morți, dintre care 10 copii

Un convoi de mașini cu civili care încercau să părăsească zona de conflict din districtul …