Monday , May 27 2024

Bilanţul cutremurului urmat de tsunami în Indonezia: 311 morţi şi 400 dispăruţi

Căutările continuau joi pentru găsirea celor aproximativ 400 de persoane date dispărute după cutremurul urmat de tsunami, care au provocat moartea a 311 persoane, într-un arhipelag izolat din vestul Indoneziei, au anunţat autorităţile.

În această catastrofă au fost ucise “311 persoane, iar alte 379 sunt, în continuare, date dispărute”, potrivit unui bilanţ stabilit joi dimineaţa, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, Agus Prayitno.

La peste 48 de ore de la producerea dramei, speranţele de a găsi supravieţuitori refugiaţi în zone înalte înainte de venirea valurilor uriaşe scădeau, potrivit salvatorilor. În schimb, continuau să fie descoperite cadavre pe plajele şi coastele Insulelor Mentawai, în largul Insulei Sumatra, lovită luni seara de un cutremur cu magnitudinea de 7,7, urmat de un tsunami puternic.

Operaţiunile de salvare sunt îngreunate de izolarea acestor insule, unde accesul este dificil şi care sunt private de comunicaţii.

Mai multe sate, în special pe Insula Pagai de Sud, au fost devastate de valuri de peste trei metri înălţime, care au pătruns până la 600 de metri pe uscat.

Supravieţuitorii au declarat că nu au fost avertizaţi în legătură cu riscul de tsunami, în pofida instalării unui sistem sofisticat şi costisitor de alertă, în urma catastrofei care a avut loc în decembrie 2004 în Asia, în care au murit 220.000 de persoane.

Luni seara, după cutremur, a fost lansată o scurtă avertizare de tsunami, dar se pare că aceasta nu a ajuns în satele izolate din Mentawai, peste care valurile uriaşe s-au abătut la doar un sfert de oră după cutremur.

La o zi după acest dezastru, Indonezia s-a confruntat cu erupţia vulcanului Merapi, cel mai activ din ţară. Potrivit salvatorilor, 32 de persoane au fost ucise de cenuşa şi norii incandescenţi degajate de vulcan.

De asemenea, cinci poliţişti au murit într-un accident de avion, care s-a prăbuşit în provincia Papuasia, după ce a transportat ajutoare victimelor inundaţiilor şi torentelor de noroi, în care, la jumătatea lui octombrie, au fost ucise 148 de persoane. “Avionul s-a lovit de un arbore în timp ce încerca să aterizeze de urgenţă, după ce a fost surprins de condiţii meteorologice nefavorabile”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Vezi si

Trei răniți într-un atac cu cuțitul în Franța, la metroul din Lyon

Trei persoane au fost rănite duminică într-un atac cu armă albă în metroul din orașul …