Sunday , March 3 2024

Asigurarea de viaţă a lui Julian Assange

Julian Assange dovedeşte că este foarte inteligent şi mult mai viclean decât se aşteptau puternicii săi duşmani. Conştient că viitorul lui este nesigur şi că viaţa lui este în pericol ca urmare a numeroaselor ameninţări, fondatorul Wikileaks a făcut să circule pe Internet o arhivă cu informaţie înalt clasificată. Pe de altă parte, Washingtonul şi Parisul fac eforturi pentru ca nici un provider de internet să nu publice pagina de web a Wilikeaks, un portal menit să joace ‘un rol mondial’ potrivit creatorului său, notează luni ziarele La Razon şi El Periodico.

Assange a confirmat că atât el, cât şi colegii săi încearcă să se protejeze de ameninţările cu moartea pe care le-au primit, luând măsurile necesare. El nu se mai poate întoarce în ţara natală, Australia, pentru că autorităţile din Canberra colaborează cu SUA în căutarea celui care a publicat documente diplomatice secrete şi compromiţătoare. În Franţa, ministrul industriei, energiei şi economiei, Eric Besson, a cerut ca niciun providerr francez să nu difuzeze Wikileaks, considerând ‘inacceptabil’ accesul la un web, care ‘încalcă secretul relaţiilor diplomatice şi pune în pericol persoane protejate de secretul diplomatic’.

După ce a fost expulzat de americanul Amazon, Wikileaks a găsit refugiu la providerul OVH, localizat în nordul Franţei. În SUA firmele şi oamenii politici continuă să închidă uşile până acum deschise în faţa Wikileaks. EveryDNS.net, un provider de internet cu peste jumătate de milion de clienţi şi-a închis la rândul său web-ul, sub pretextul că atacurile cu care se confruntă www.wikileaks.org ameninţă să-i destabilizeze întregul sistem. Amazon, celebru pentru difuzarea de cărţi online a decis să interzică Wikileaks, pentru că web-ul i-a încălcat ‘politica de utilizare acceptabilă’. Compania pare că a acţionat la insistenţele unui asistent al senatorului independent, Joe Liberman, care a lansat o campanie legislativă împotriva lui Assange.

Potrivit unui articol publicat de The Sunday Times, informaţiile publicate duminică de Wilikeaks, sub titlul ‘insurance.aes256’, au fost descărcate de zeci de mii de simpatizanţi ai controversatului site, din America până în Australia. Planul este simplu: dacă în următoarele zile i se întâmplă ceva lui sau oamenilor săi, sau dacă portalul său va avea noi probleme cu Internetul, el va distribui cheile de acces pentru ca aceste documente să devină de domeniu public. Australianul avertizează cu o altă furtună la nivel internaţional cu informaţie ‘top secret’, dacă vreun guvern încearcă să-i îngrădească activităţile. Sursa ar fi din nou soldatul de 23 de ani, responsabil de a fi difuzat cablogramele diplomatice.

Departamentul de Stat al SUA ştie de existenţa acestor arhive, dar este incapabil să-i afle conţinutul. Unul dintre acestea ar putea avea un cod de până la 256 de cifre, ceea ce potrivit experţilor este imposibil de descifrat. Arhiva va putea fi descărcată începând din iulie. ‘Materialul a fost distribuit de mult timp, rămâne să anunţăm parola pentru a putea fi descărcat instantaneu’, a avertizat Assange. Fostul hacker a sugerat că materialul încă nu a fost editat, ceea ce ar presupune un mare risc pentru securitatea internaţională.

Australianul care se presupune că s-ar afla ascuns în Marea Britanie este dat în judecată doar în Suedia pentru presupuse delicte sexuale, dar SUA studiază întreprinderea de acţiuni legale împotriva luia. Avocatul său, Mark Stephens, a declarat că va lupta împotriva unei posibile deportări în Suedia de teamă ca clientul lui să nu fie extrădat în SUA, unde unele persoane au cerut execuţia lui Assange. El a calificat mandatul drept ‘o manevră politică’, spunând că prin acest ordin se ‘incriminează întreaga activitate jurnalistică’. Întrebat despre ameninţările cu moartea la adresa clientului său, el a subliniat că este interesant cum oameni aflaţi atât de sus în ierarhia politică americană, precum Sarah Palin, au cerut armatei să-l caute şi să-l elimine ca şi cum ar fi vorba de un taliban. (AGERPRES)

Vezi si

Ministrul de Externe al Rusiei: Regimul de la Chișinău merge pe urmele regimului de la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe de la Moscova, Serghei Lavrov amenință Chișinăul și numește autoritățile Republicii Moldova …