Sunday , November 27 2022

Alegeri în Italia. Giorgia Meloni ar putea deveni noul premier al guvernului radical de dreapta

Italienii își aleg duminică un nou Parlament și va fi instalat noul guvern, care e posibil să aibă în componență un partid etichetat de extremă dreaptă. Giorgia Meloni, liderul formațiunii Frații Italiei, ar putea deveni prima femeie prim-ministru a țării.

Partidul Fratelli d’Italia (Frații Italiei – n.red.), condus de Giorgia Meloni, este o formațiune politică despre care presa și comentatorii susțin că are rădăcini fasciste. În 2018, la precedentul scrutin general, partidul a obținut doar 4% din sprijinul alegătorilor. Acum este cotat la aproximativ 25% din intențiile de vot.

Mai puţin de 20% dintre alegătorii italieni eligibili votaseră până duminică la prânz la scrutinul parlamentar , într-o zi ce pare a avea şanse mari să devină un record negativ de participare, relatează dpa, potrivit Agerpres. Urnele s-au deschis la ora locală 07.00 (05.00 GMT). La ora locală 12.00, prezenţa la vot era de 19%, în scădere faţă de alegerile din 2018, la care s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă de după Al Doilea Război Mondial, cu o participare generală de 73%, potrivit Ministerului de Interne de la Roma. Alegerile de duminică ar putea înregistra o prezenţă chiar mai scăzută, experţii prognozând o participare la vot de sub 70%.

Giorgia Meloni ar putea deveni prima femeie prim-ministru din Italia, aflată la conducerea celui mai radical guvern după cel de-Al Doilea Război Mondial. În vârstă de 45 de ani, Meloni a crescut într-un cartier muncitoresc din Roma, mai bine cunoscut pentru cultivarea activiștilor de stânga decât pentru producerea de politicieni de extremă dreapta.

Partidul ei, Frații Italiei, are rădăcini în mișcarea neofascistă, ideologie ce a apărut din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial. Steagul partidului Giorgiei Meloni include o flacără tricoloră, fost simbol al fascismului la începutul secolului al XX-lea. Noul premier italian a refuzat să îndepărteze flacăra de pe sigla partidului.

Așa-numita „coaliție de centru-dreapta” a dominat sondajele din ultima lună și este formată din partidul Fratelli d’Italia condus de Giorgia Meloni, partidul Liga Nordului condus de Matteo Salvini, partidul Forza Italia condus de Silvio Berlusconi și partidul Noi con l’Italia condus de Maurizio Lupi.

Giorgia Meloni folosește în discursul său politic un stil retoric de dreapta, care pune accent pe „Dumnezeu, patrie și familie”.

Între 2008 și 2011, Meloni a fost ministru pentru tineret în guvernul condus la acea vreme de Silvio Berlusconi. În cartea sa din 2021 „Eu sunt Giorgia”, Meloni subliniază că nu este fascistă, dar se identifică cu moștenitorii lui Mussolini: „Am preluat ștafeta unei istorii de 70 de ani”, spune aceasta. Meloni a fost, dintotdeauna, eurosceptică, în trecut vorbind despre scoaterea Italiei din zona euro precum și părăsirea Uniunii Europene.

 

Vezi si

6 milioane de gospodării din Ucraina sunt încă fără energie electrică

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că șase milioane de gospodării ucrainene sunt încă fără energie …