Saturday , April 27 2024

Şefa misiunii FMI: “Scăderea CAS nu e inclusă în bugetul pe 2014, ar putea face o gaură”

Andrea Schaechter-FMI

La finalul misiunii Fondulului Monetar Internaţional în România, Andrea Schaechter, şefa delegaţiei FMI, a precizat că scăderea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale promisă de Guvern nu este inclusă în bugetul pe 2014, fiind necesară o evaluare foarte atentă a implicaţiilor bugetare ale acestei măsuri astfel încât să nu se creeze o gaură în bugetul pe anul viitor.

Şefa delegaţiei FMI, a confirmat măsurile cheie anunţate de Guvern pentru anul viitor, între care conectarea accizelor de inflaţie, majorarea accizei la carburanţi şi lărgirea bazei de impozitare, prin impozitarea proprietăţilor şi construcţiilor speciale.

Andrea Schaechter a precizat că scăderea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale promisă de Guvern nu este inclusă în bugetul pe 2014, fiind necesară o evaluare foarte atentă a implicaţiilor bugetare ale acestei măsuri astfel încât să nu se creeze o gaură în bugetul pe anul viitor.

“România are într-adevăr o povară fiscală mare pentru angajatori, dar scăderea contribuţiilor trebuie făcută cu grijă, să nu creăm o gaură în buget. În acest moment se evaluează acest sistem,analizăm să vedem cum se poate uşura această povară, efectul în buget trebuie să fie zero”, a declarat Andrea Schaechter.

Toate criteriile au fost îndeplinite şi s-au realizat progrese in directia reformlor structurale, a mai spus Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI pentru Romania,  cu ocazia prezntarii a prezenta maine la BNR rezultatele primei evaluari a acordului preventiv si concluziile negocierilor cu autoritatile romane.

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI pentru România, a prezentat astăzi la BNR rezultatele primei evaluări a acordului preventiv şi concluziile negocierilor cu autorităţile române.

Principalele mesaje ale şefei delegaţiei FMI:

– Creşterea PIB este va accelera la 2,2% bazată pe o producţie agricolă bună şi pe exporturi

– Cererea interna continua sa fie slaba

– Inflatia a scazut mai repede decat ne asteptam

– Veniturile la buget au fost sub aşteptări, colectarea a fost mai scazuta din cauza profitabilitatii scazute a bancilor;

– ANAF-ul a avut o slabă colectare a fondurilor la buget

– Tinta de deficit bugetar pentru 2013 a fost majorata, ajungand la 2,5% din PIB

– Guvernul s-a mai angajat sa isi imbunatateasca colectarea

– E prea devreme să vorbim despre reducerea TVA la alte produse, trebuie să face o evaluare a impactului reducerii TVA la pâine;

– Guvernul a avut succes în ultima vreme asupra absorbirii fondurilor UE

– Continuarea procesului de privatizare la CFR Marfa va dura ceva timp. Noul termen limita va fi in 2015. România nu a mai făcut o privatizare majoră de mult; la CFR a fost un proces dificil

– Scopul masurilor luate de Finante este largirea bazei de impozitare in cazul companiilor, nu al persoanelor fizice. Deocamdata, doar cladirile sunt impozate, noutatea constand in taxarea aplicata si altor active din bilanţul companiilor;

“Discursul doamnei Schaechter m-a îngrozit. Nu am auzit nicio măsură de relansare economică, de stimulare a economiei, ci doar măsuri de căutare permanentă de noi impozite şi taxe, se caută noi şi noi taxe de la cei care plătesc deja impozite şi taxe”, a comentat economistul Mircea Coşea.

Delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, a ajuns în 22 octombrie la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române în cadrul noului acord preventiv aprobat în septembrie, şi îşi încheie oficial evaluarea marţi, 5 noiembrie.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …