Friday , April 26 2024

Românii își doresc pensii duble față de posibilitățile statului, dar nu își permit să economisească

Românii așteaptă pensii duble față de ceea ce poate să ofere în prezent statul român, deși majoritatea covârșitoare nu economisește și spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării, relevă un sondaj de opinie derulat la nivel urban de către ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

La întrebarea “care credeți că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcați”, valoarea medie a răspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decât dublu față de 1.736 lei, cât este pensia medie de stat din sistemul contributiv, se arată într-un comunicat al APAPR care citează datele Casei Naționale de Pensii Publice din octombrie 2022.

În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei.
83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării, 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu va avea nicio problemă cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea sociologică.
“Este evident de ceva timp faptul că există o diferență semnificativă între așteptările legitime ale populației active de azi și posibilitățile financiare limitate ale sistemului de pensii de stat – și asta nu este doar o problemă a României, ci în toată lumea. Din fericire, Pilonul II de pensii private funcționează tocmai pentru a acoperi acest deficit de protecție financiară, fără niciun efort suplimentar de economisire, direct din salariul brut, iar banii se acumulează constant în conturi personale, unde sunt investiți, produc randamente și sprijină și dezvoltarea economică a României”, a comentat Radu Crăciun, președintele APAPR.

La rândul său, Alina Dincă, director executiv al institutului de cercetare sociologică ISRA Center, care a coordonat derularea sondajului, a menționat că stabilitatea financiară a devenit o preocupare importantă în ultimii ani pentru români, dar pentru cei mai mulți această stabilitate înseamnă doar asigurarea cheltuielilor zilnice, pe când economisirea rămâne un lux pe care nu și-l permit.

Cât privește Pilonul II, procentul românilor care au auzit de acesta a urcat la 90%, față de 85% în 2019, 75% știu că banii acumulați în Pilonul II reprezintă proprietatea privată a celor care contribuie la acest sistem (față de 73% în 2019) iar 66% știu că sunt participanți și contribuie la Pilonul II (în creștere față de 55% în 2019). Totodată, 55% știu că banii din acest pilon sunt garantați prin lege și nu pot fi pierduți (în scădere față de 63% în 2019) iar 23% cunosc câți bani au acumulat în contul personal din Pilonul II și au indicat o sumă medie de peste 17.400 de lei.
Doar 10% cunosc că procentul de contribuție aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (în creștere față de 4%, câți știau în 2019).
Pe de altă parte, o treime din populația urbană a României se declară într-o situație financiară dificilă. 30% dintre cei intervievați spun că “este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază” (față de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun “avem o situație financiară bună” a scăzut la 27% în 2022, față de 35% în 2019. Contextul economic actual a influențat puternic percepția românilor cu privire la problemele de zi cu zi. Întrebați care este cea mai mare problemă actuală în Romania, 29% au răspuns inflația ridicată, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicând corupția – o situație total diferită față de sondajul similar derulat în 2019, când 6% indicau inflația, 18% veniturile mici și 18% corupția, se precizează în comunicatul APAPR.

“Contextul actual creat de efectele pandemiei, inflației, instabilității geopolitice și amplificat de știrile alarmiste se reflectă asupra percepției oamenilor despre economisire și implicit asupra Pilonului II de pensii private. Astfel, cercetarea a relevat că 2 din 3 români cred cel puțin una dintre informațiile false perpetuate de-a lungul timpului despre Pilonul II, cum ar fi că pot pierde toți banii contribuiți sau că nu ar exista nicio garanție sau reglementare solidă privind sumele acumulate”, a subliniat Alina Dincă.
Sondajul de opinie, reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, vârsta 20-55 de ani, venituri medii și peste, a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un eșantion de 1.103 respondenți, prin interviuri față în față, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%. (Agerpres)

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …