Wednesday , September 28 2022

Populaţia şi firmele din România plătesc cel mai ieftin gaz din Europa

gaze

Consumatorii casnici şi firmele din România plătesc cele mai mici preţuri la gazele naturale din Uniunea Europeană, ca valoare nominală, potrivit datelor Eurostat, scrie ECONOMICA.net.

În termeni absoluţi, gospodăriile din România plătesc pentru gaz chiar cel mai mic preţ din UE: 2,7 euro pentru 100 kWh, cu toate taxele incluse, conform ultimelor date Eurostat, publicate recent. Este de departe cel mai mic preţ, următorii în clasament fiind consumatorii din Slovacia, cu un preţ de 5,1 euro pentru 100 kWh. Comparativ cu media europeană, preţul la gazul plătit de consumatorii casnici este de peste două ori şi jumătate mai ieftin-preţul mediu în UE 27 este de 7,2 euro.

Calculat în termeni de paritate a puterii de cumpărare, consumatorii români sunt pe locul trei în clasamentul celor mai mici preţuri la gaze din Europa. Preţuri mai mici plătesc doar consumatorii casnici din Luxemburg şi Marea Britanie.

Şi consumatorii industriali din România sunt încă avanatajaţi din punct de vedere al consturilor cu gazul, comparativ cu cei din celelalte state europene. În termeni nominali, companiile din România plătesc cele mai mici preţuri la gazdin Uniunea Europeană, adică 1,9 euro pentru 100 kWh, (preţ fără taxe) în condiţiile în care media europeană este de 3,7 euro penttru 100 kWh.

Preţurile sunt valabile pentru al doilea trimestru al anului trecut. Comparativ cu al doilea semestru al anului 2011, gazele pentru populaţie s-au scumpit, în România, cu 4,4% , în condiţiile în care media europeană a creşterii preţurilor a fost de 10,3%.

Consumatorii români plătesc preţuri mici la gaz pentru că majriotatea covârşitoare a consumului provine din producţia internă, iar preţul este de circa trei ori mai mic decât al gazelor de import din Federaţia Rusă, în condiţiile în care piaţa nu este complet liberă.

Vezi si

Ultima sesiune pentru programele Rabla și Rabla plus va începe pe 30 septembrie

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că ultima sesiune de înscriere în cadrul programelor „Rabla” …