Thursday , April 18 2024

Planul Irlandei de a cere UE şi FMI sprijin financiar amplifică criza datoriilor suverane în Europa

Planul Irlandei de a solicita UE sprijin financiar mai degrabă amplifică decât temperează criza datoriilor suverane în Europa, întrucât investitorii se concentrează pe statele cu deficite bugetare mari din sudul continentului, în frunte cu Portugalia, comentează Bloomberg.

Decizia Irlandei de a solicita ajutor financiar de urgenţă din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) a contribuit prea puţin la inversarea tendinţei de creştere a costului împrumuturilor.

Spreadul obligaţiunilor portugheze pe termen de zece ani faţă obligaţiunile germane a crescut marţi cu 0,08 puncte, la 4,15%.

În cazul Spaniei, spreadul a urcat cu 0,14 puncte, la 2,23%, după ce Trezoreria a vândut titluri în valoare de 3,26 miliarde euro, sub obiectivul maxim fixat.

În timp ce liderii UE susţin că programul financiar pentru Irlanda va preveni contagiunea în zona euro, investitorii îşi îndreaptă atenţia spre Portugalia, care nu a redus cheltuielile bugetare şi a înregistrat o creştere economică limitată în ultimul deceniu.

Un plan de salvare pentru Portugalia ar spori presiunile şi asupra Spaniei, al cărei PIB este aproape de două ori mai mare decât PIB-urile combinate ale Portugaliei, Greciei şi Irlandei.

“După Portugalia următoarea va fi Spania, urmată de Italia, Franţa şi apoi UE”, a declarat Antonio Garcia Pascual, economist şef pentru regiunea de sud a Europei la Barclays Capital în Londra.

Spania este un pic prea mare pentru a fi susţinută financiar, mărimea ajutorului necesar ar necesita toate fondurile disponibile, a arătat Pascual, adăugând că problema se va extinde şi în Italia, astfel încât euro va fi pus sub semnul întrebării.

Obligaţiunile irlandeze pe termen de zece ani au scăzut marţi, randamentul urcând cu 0,2 puncte procentuale, la 8,51%. În Portugalia, randamentul acestui tip de obligaţiuni a urcat cu 0,07 puncte, la 6,88%.

În Spania, randamentul obligaţiunilor pe zece ani a avansat cu 0,11 puncte, la 4,82%, cel mai ridicat nivel atins din iunie.

Planul de salvare a Irlandei va implica probabil finanţare pe termen de trei ani, astfel încât guvernul să evite costul mare al împrumuturilor de pe piaţă.

În următorii trei ani, Spania se va confrunta cu maturitatea unor obligaţiuni de 150 miliarde de euro, la care se adaugă costul finanţării deficitului bugetar, al treilea ca mărime în zona euro.

Susţinerea Spaniei ar secătui fondul de 750 de miliarde de euro înfiinţat de UE şi FMI pentru protejarea regiunii după criza din Grecia.

Portugalia şi Spania încearcă să se distanţeze de criza din Irlanda, dar în zona euro există probleme fundamentale, a declarat Jim O’Neill, preşedinte al Goldman Sachs Asset Management.

“Există un risc substanţial ca Portugalia să urmeze Irlanda. Au probleme cu atingerea ţintei de deficit în acest an, au mari probleme structurale, iată din ce vor rămâne în atenţia pieţei”, a declarat Ralph Solveen.

Datoriile Portugaliei reprezintă 76% din PIB, comparativ cu 53% în Spania, 66% în Irlanda şi 116% în Italia.

Ministrul de Finanţe portughez Fernando Teixeira dos Santos a declarat săptămâna trecută că cheltuielile ţării au continuat să crească în primele zece luni.

Portugalia s-a angajat să reducă deficitul la 7,3% din PIB în acest an şi 4,6% în 2011, de la 9,3% în 2009 (al patrulea ca mărime în zona euro).

Stuart Thomson, manager de fonduri la Ignis Asset Management din Glasgow, consideră că este inevitabil ca Portugalia să solicite ajutor, anticipat de Royal Bank of Canada Europe cel mai târziu în primul trimestru din 2011.

Această opinie existentă în rândul investitorilor a urcat luni costul asigurării pentru default al datoriilor Portugaliei (CDS) cu 0,4 puncte, la 4,6%, cea mai mare creştere zilnică din ultimele şase luni.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …