Monday , March 4 2024

Peste un sfert dintre angajatorii din România vor acorda majorări salariale în acest an

Peste un sfert dintre angajatorii din România (26,7%) au bugetat pentru acest an creșteri salariale, în timp ce opt din zece companii (81%) au în plan extinderea echipei, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

Conform datelor centralizate de eJobs, 65% dintre respondenți au declarat că deja au demarat planurile pentru recrutări noi, iar 10% nu știu încă în ce direcție va merge această strategie, în 2024. În același timp, 9% din totalul angajatorilor chestionați au spus că nu au niciun plan în acest sens.
De asemenea, aproape jumătate (47,1%) dintre angajatorii participanți la studiu au menționat că majoritatea pozițiilor pe care va trebui să le ocupe în 2024 vor fi din segmentul “entry level”, iar 48,2% vor avea nevoie de specialiști, timp în care 4,7% încă nu știu din ce categorie vor recruta.

Întrebați dacă au bugetat majorări salariale pentru acest an, 26,7% au răspuns afirmativ, 19,8% au spus că vor fi acordate, însă nu pentru toată lumea, ci doar pentru anumiți angajați pe care vor să-i securizeze. Totodată, 14,9% au în plan majorări salariale, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului, iar 6,9% vor face acest lucru doar dacă va exista un context economic favorabil, iar 18,8% nu știu deocamdată dacă vor fi mărite salariile angajaților.

“Vorbim despre creșteri salariale care, în cea mai mare parte, nu vor depăși 10%. 35,2% dintre angajatorii participanți la sondaj au spus că au planificat majorări cuprinse între 5% și 10%, 11,4% le vor crește între 10% și 20%, 8% vor acorda măriri mai mici de 5%, iar 4,5% spun că le vor actualiza cu inflația. 18,2% au declarat că fiecare manager va decide pentru fiecare angajat în parte, în funcție de performanță, iar 22,7% nu știu încă. Vedem deja de mai bine de un an că numărul de joburi remote este în scădere și angajatorii preferă să posteze preponderent joburi care cer prezența la birou, astfel că, pentru acest an, 55,6% dintre respondenți au spus că în 2024 se va lucra de la birou. 40,4% au optat pentru modelul hibrid, iar 4% de acasă”, a declarat Ana Călugăru, director de comunicare în cadrul eJobs.ro.
Sondajul eJobs a fost derulat în luna ianuarie a acestui an, pe un eșantion de 170 de companii respondente. De la începutul anului și până în prezent, pe platform eJobs.ro au fost postate 32.000 de locuri de muncă, dintre care 1.400 remote (4% din total).

Vezi si

Ministrul Finanțelor: Cota unică este cea mai bună alegere pentru România

Cota unică este cea mai bună alegere pentru România și nu există niciun motiv pentru …