Friday , May 10 2024

Peste 50% dintre angajati sunt nemultumiti de salariu, considera ca nu reflecta munca depusa

Nemul]umirile angaja]ilor au crescut ca efect al crizei economice, peste jum\tate dintre salaria]i sunt nemul]umit de salariu [i consider\ c\ acesta nu reflect\ munca depus\, iar rela]iile la locul de munc\ au devenit mai formale, predominând sentimentul de concuren]\, potrivit unui studiu BNS.
Angaja]ii nemul]umi]i de salarii sunt în principal b\rba]i (cu 50% mai mul]i decât femeile), lucreaz\ în mediul privat (cu 52% mai mul]i decât în sectorul public) [i au mai avut cel pu]in un loc de munc\ anterior (cu 28% mai mul]i angaja]i cu experien]\ decât cei afla]i la primul loc de munc\), potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Blocul Na]ional Sindical (BNS) [i prezentat luni.
Printre factorii semnificativi, din punct de vedere statistic, în explicarea nemul]umirilor salariale se num\r\ neimplicarea în procesului de luare a deciziilor, nerecompensarea fidelit\]ii la locul de munc\, factorii de risc fizic, în special presiunea unor termene scurte, [i lucrul în schimburi.
Astfel, potrivit studiului, 55% dintre angaja]i sunt nemul]umi]i de salariu [i consider\ c\ acesta nu reflect\ munca depus\, fa]\ de 48% în 2010.
De asemenea studiul arat\ c\ s-au redus activitatea de formare profesional\, frecven]a de team building-uri [i traing-uri. De exemplu, în sondajul din 2011 fa]\ de 2010 procentul celor care declarat\ c\ activitatea de team building este practicat\ în compania care lucreaz\ a sc\zut de la 43,8 la 35,3.
De formarea la locul de munc\ beneficiaz\ în special b\rba]i (60,1%) din grupa de vârst\ 35-44 de ani (38,2%), care au studii medii (75,5%) [i lucreaz\ în industrie în mediul privat.
Potrivit studiului, întrucât ace[tia sunt [i cei care presteaz\ munc\ atipic\, este probabil ca aceast\ activitate de formare s\ fie de fapt obligatorie pentru tipul de activitate în care lucreaz\.
Pe de alt\ parte, rela]iile la locul de munc\ au devenit mai formale atât între [efi [i angaja]i, cât [i între salaria]i, predominând sentimentul de concuren]\, nu de cooperare.
Ponderea rela]iilor amicale între [efi [i angaja]i s-a redus de la 23% în 2010 la 17% în 2011, iar între angaja]i a sc\zut de la 71% în 2010 la 64% în 2011.
Potrivit studiului, angaja]ii se autoevalueaz\ mai slab decât în 2010, ceea ce denot\ lips\ de încredere sau de motiva]ie, putând fi îns\ [i consecin]a mediului economic advers. Astfel, 45% dintre angaja]i consider\ c\ activitatea lor s-a îmbun\t\]it în ultimul an, fa]\ de 54% în 2010. Totodat\ 44% dintre salaria]i consider\ c\ activitatea lor s-a îmbun\t\]it în ultimii cinci ani, fa]\ de 54% în 2010.
Pentru reducerea nemul]umirilor salariale [i având în vedere contextul economic care face dificil\ cre[terea salariilor, autorii studiu recomand\ angajatorilor atât din sectorul public cât [i din cel privat s\ implice mai mult angaja]ii în procesul de luare a deciziilor, s\ recompenseze fidelitatea la locul de munc\ [i s\ reduc\ factorii de presiune psihic\ asupra angaja]ilor.
Totodat\, în percep]ia angaja]ilor, românii nu se întorc din str\in\tate, ci dimpotriv\ tot mai mul]i vor s\ plece la munc\ în alte state. Doar un român din o sut\ s-a întors s\ lucreze în ]ar\ [i unul din cinci ar pleca la munc\ în str\in\tate, se mai arat\ în studiu.
Raportul dintre emigra]ia poten]ial\ [i imigra]ia efectiv\ este de 21 la 1, ceea ce arat\ c\ percep]ia de pe pia]a muncii din România nu s-a îmbun\t\]it, potrivit autorilor studiului.
Totodat\, autorii studiului au f\cut un portret robot al angajatului român care vrea s\ plece la munc\ în str\in\tate. Astfel, acesta este b\rbat, lucreaz\ în prezent în sectorul privat, este profund nemul]umit de salariul actual, are între 25 [i 44 de ani, provine dintr-un mediu s\rac, în special din regiunea sud-vest Oltenia sau din regiunea nord-vest.

Vezi si

Ministerul Energiei susține că facturile la gaze naturale s-au ieftinit în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%

Prețurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la …