Wednesday , April 17 2024

Parlamentul European propune studii obligatorii de impact pe mediu pentru exploatarea gazelor de şist

gaze sist

Parlamentul European a propus, miercuri, studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea şi extracţia hidrocarburilor neconvenţionale, precum şi consultarea populaţiei.

Europarlamentarii au adoptat, în sesiunea de la Strasbourg, mai multe amendamente la legislaţia europeană existentă, care introduc obligativitatea unor studii de impact asupra mediului în cazul activităţilor de explorare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale. Totodată, eurodeputaţii au propus şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului.

“Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia noilor priorităţi ale Europei. (…) Fracturarea hidraulică suscită îngrijorări. Am prevăzut criterii clare pentru a evita conflictele de interese şi pentru ca publicul să fie implicat”, a declarat raportorul Andrea Zanoni (ALDE). Propunerea sa a fost votată de 332 de europarlamentari, astfel că Zanoni a obţinut mandat de negociere cu Consiliul pentru revizuirea Directivei privind studiile de impact asupra mediului (EIA).

Documentul se aplică atât proiectelor publice, cât şi celor private.

Legislaţia actuală priveşte proiectele pentru gazele naturale care extrag cel puţin 500.000 de metri cubi pe zi. În condiţiile în care randamentul pentru forajul de gaz de şist este adeseori inferior, deoarece este realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatări nu sunt supuse evaluărilor de impact. Deputaţii vor ca aceste evaluări să fie obligatorii şi, în cazul gazelor de şist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconvenţionale extrase.

Propunerea include măsuri de combatere a conflictelor de interese între contractanţi şi persoanele care realizează studiile. Amendamentele eurodeputaţilor cer ca experţii să aibă competenţa tehnică necesară pentru realizarea studiilor. Ei trebuie să fie independenţi, atât în raport cu contractantul, cât şi cu autorităţile.
De asemenea, deputaţii propun şi măsuri care să asigure informarea şi consultarea publicului.

Vezi si

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creșterea economiei românești

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest …