Tuesday , November 29 2022

Nici Europa nu scapa din calea Chinei, daca se prabuseste gigantul

china

Timida apreciere inregistrata de economia zonei euro in acest an risca sa fie spulberata de o eventuala prabusire a pietei de capital din China.

In acest moment, valoarea schimburilor comerciale zilnice dintre cele doua zone se ridica la 1 miliard de euro.

Bursele europene au fost luate prin surprindere de noul declin inregistrat la inceputul saptamanii pe piata de capital din China. Actiunile tranzactionate pe pietele din Germania si Franta au pierdut in medie doua procente, iar perspectiva se arata sumbra, relateaza reporterii CNN.

Lovitura pentru exportatori

Ultimele cifre comerciale vizand exporturile realizate de companiile europene in China dateaza din 2013, moment in care valoarea totala a marfurilor a atins suma de 148 miliarde euro.

In total, schimburile comerciale intre China si Europa ating o valoare zilnica de 1 miliard euro, marile concerne europene BMW si Phillips aratandu-se deja ingrijorate de declinul economic al statului Asiatic.

Aceasta si pentru ca in veniturile obtinute de cele doua companii pe piata din China conteaza in proportie de 19% pentru BMW si de 11 procente in cazul Phillips.

Deprecierea cu inca 11 procente a indicelui Shanghai Composite la inceputul acestei saptamani demonstreaza ca interventia Beijingului in limitarea dezastrului de pe piata de capital este departe de a fi eficienta.

Increderea investitorilor a fost deja spulberata in momentul in care prabusirea bursei din China, survenita in a doua jumatate a lunii iunie, a generat pierderi de 3000 miliarde de dolari in valoarea companiilor listate.

Cei mai afectati investitori sunt tocmai cei cu un nivel redus de economii plasate in actiuni, adica exact bazinul de consumatori pe care au mizat exportatorii europeni.

Continuarea pe business24.ro

Vezi si

Registrul Comerțului: 5.387 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu …