Tuesday , January 31 2023

Mugur Isărescu: Nu mai este loc de aprecierea leului

Majorările salariale pun presiune pe curs. O întârire a monedei naționale s-ar dovedi nesustenabilă pe viitor, iar prea curând nu vom mai vedea un leu care să se întârească față de moneda europeană, spune guvernatorul Mugur Isărescu.

isarescu

Leul a început săptămâna cu stângul. Banca Naţională a României a publicat un curs de referință de aproape 4 lei şi 55 de bani, cu jumătate de ban peste cel de la finele săptămânii trecute.

Moneda noastră a câştigat însă teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4 lei şi 15 bani. Veşti proaste pentru românii cu credite în franci. Astfel, cotaţia francului elveţian a urcat la 4 lei şi 16 bani.

Un leu mai puternic nu este posibil în actualele condiţii, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a precizat că e nevoie de o monedă mai slabă pentru a proteja exporturile româneşti. De două luni, euro este cotat la peste 4,5 lei, iar afirmaţiile lui Mugur Isărescu sunt un semnal că acest nivel a devenit cel obişnuit şi se va păstra şi în viitor.

”Nu prea mai e loc de aprecierea cursului. România nu este mare exportatoare de bunuri de capital. Pentru bunurile pe care le exportăm, câmpul nostru de competitivitate este redus. Dacă la acest lucru adăugăm și presiunile viitoare ale majorărilor salariale, atunci vedeți încă o dată de ce am simțit nevoia să transmitem acest mesaj. Nu avem nevoie de o apreciere a cursului pentru că aceasta se va dovedi nesustenabilă”, spune șeful Băncii Naționale, citat de Digi24.

Vezi si

Ford recheamă în service aproape jumătate de milion de mașini din toată lumea, inclusiv Explorer, Lincoln Aviator și Lincoln Corsair

Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video …