Thursday , December 1 2022

Ministerul Finanțelor pune pe picioare o bancă de dezvoltare. Cine poate lua bani cu împrumut

darius valcov

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, luni, ca se lucreaza la un proiect prin care, in cadrul EximBank, sa se creeze o banca de dezvoltare care sa acorde imprumuturi primariilor, dar si agentilor economici.

Viitoarea banca de dezvoltare va acorda imprumuturi atat primăriilor, cât și agentilor economici, scrie  Incont.ro.

Tot anul acesta (in 2015, n.r.), la nivelul ministerului de Finante, se lucreaza astfel incat in cadrul EximBank sa cream o banca de dezvoltare care sa va permita atat dumneavoastra, dar si agentilor economici, sa luati imprumuturi garantate in mare parte de stat pentru a dezvolta localitatile, respectiv pentru a dezvolta companiile private”, le-a spus ministrul Valcov primarilor de comune din Romania, potrivit Mediafax.

Valcov a anuntat, totodata, ca impreuna cu Ministerul Dezvoltarii pregateste o ordonanta de urgenta care sa permita primariilor sa se imprumute din Trezorerie pentru plata cofinantarilor si a corectiilor.

„In aceasta luna pregatim, impreuna cu Ministerul Dezvoltarii, o ordonanta de urgenta prin care sa va permitem sa va imprumutati din Trezorerie, pe o perioada de pana la 20 de ani, pentru cheltuielile de cofinantare a proiectelor din fonduri europene, dar si pentru plata corectiilor, acolo unde acestea exista”, le-a spus Valcov primarilor de comune reuniti la Bucuresti.

El a anuntat, totodata, ca miercuri vor fi prezentate in prima lectura in Guvern noul Cod Fiscal si noul Cod de procedura fiscala, care vor cuprinde si propunerile primarilor.

„Foarte multe dintre propunerile dumneavoastra au fost preluate. Astfel, ati solicitat ca impozitul pe venitul din agricultura, dar si din pensii, sa nu mai fie facut venit integral la bugetul de stat, ci sa fie impartit in cote si pentru dumneavostra. Acest lucru a fost prins, sper ca sa ramana inclusiv dupa dezbaterea parlamentara”, a anuntat Valcov.

El a spus ca vor urma trei luni de dezbateri asupra Codului fiscal si de procedura fiscala.

„Speram ca la sfarsitul lunii iunie sa fie aprobat acest Cod Fiscal si ne dorim sa nu mai fie modificat pana in 2020. Dupa coduri, urmeaza discutia pe Legea finantelor publice si Legea finantelor publice locale, care va intereseaza pe dumneavoastra”, a mai spus Valcov.

 

Vezi si

Punctul de pensie se majorează la 1.785 lei, de la 1 ianuarie

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de …