Monday , January 17 2022

Laureat Nobel in Economie: Germania să renunţe la euro, nu Grecia sau Portugalia!

Moneda unică ar avea mai multe şanse de supravieţuire dacă Germania ar părăsi zona euro, şi nu ţările puternic îndatorate, ca Grecia sau Portigalia.

Ieşirea Germaniei din eurozonă, pentru salvarea monedei unice a fost avansată de Jospeph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie luni seară la BBC declaraţia fiind preluată de presa franceză. Stiglitz a mai afirmat că euro-obligaţiunile emise în comun de cele 17 ţări care împart moneda unică, idee faţă de care Berlinul se opune, ar trebui create.

Laureatul premiului Nobel a mai afirmat că Germania ar urma să se confrunte cu consecinţe grave, dacă ţările în dificultate din zona euro nu-şi vor putea plăti datoriile.”Ar fi mai bine pentru euro dacă pleacă Germania, pentru că o restructurare a datoriilor Greciei, Portugaliei sau Irlandei, dacă acestea părăsesc eurozona, ar avea consecinţe foarte importante. Dacă Europa decide că singurul mod de a merge mai departe înseamnă fondul de srabilitate sau eurobondurile pe care Germania nu le vrea, atunci Germania este cea care ar trebui să plece” a spus Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie în 2001.

Stiglitz a făcut aceste afirmaţii după reuniunea dintre Merkel şi Sakozy. Cei doi lideri europeni nu au discutat despre o creştere a Fondului European pentru Stabilitate Financiară iar introducerea euro-obliagaţiunilor a fost exclusă, lucruri care au dezamăgit pieţele. (money.ro)

Vezi si

Enel, amendată cu 400.000 de lei pentru că nu a aplicat legea privind compensarea facturilor la gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a amendat Enel cu 400.000 de lei pentru nerespectarea …