Saturday , May 18 2024

Jean-Claude Trichet: “Exista mai multe motive acum pentru ca Europa sa se uneasca economic, financiar si monetar”

Pre[edintele B\ncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, al c\rui mandat de opt ani în fruntea institu]iei se încheie la 1 noiembrie, este de p\rere c\ în fa]a puterilor emergente China, India [i America Latin\, europenii au [i mai multe motive s\ se uneasc\ în prezent decât pe vremea p\rin]ilor fondatori ai comunit\]ii, noteaz\ ziarul britanic Financial Times, care i-a luat un interviu publicat în edi]ia de joi
“Exist\ mai multe motive ast\zi pentru europeni s\ se uneasc\ în domeniile economic, financiar [i monetar decât au existat la începutul anilor 1950, pe vremea lui Robert Schuman. Cred cu adev\rat c\ transformarea lumii, emergen]a Chinei, Indiei, Americii Latine, cer ca europenii s\ se uneasc\ mult mai mult. Una din lec]iile crizei este tocmai faptul c\ au nevoie de mai mult\ unitate. În opinia mea, acest lucru nu este comunicat în mod adecvat publicului”, a afirmat Trichet.
Timp de 30 de ani, ori de câte ori crizele economice au lovit lumea, Trichet a fost în centrul ac]iunii. Acum se afl\ în mijlocul celei mai mari crize cunoscute de el, pe care o vede mai larg\, ca pe o criz\ a Vestului.
“Toate economiile avansate sunt radiografiate de criza actual\ [i î[i dezv\luie scheletele [i sl\biciunile din scheletele lor. E adev\rat pentru noi to]i – pentru Japonia, pentru SUA, pentru europeni””, a spus oficialul financiar.
Trichet este convins c\ rezultatul pe termen lung va fi c\ Europa este propulsat\ spre o mai mare integrare economic\ – extinderea ““proiectului european”, pentru care a f\cut presiuni o mare parte din via]a sa.
Potrivit FT, povara asupra lui Trichet, în special în ultimii patru ani, a fost enorm\. În cadrul reuniunilor globale f\r\ sfâr[it, a ajutat la coordonarea, sau cel pu]in a evitat confrunt\rile dintre b\ncile centrale ale lumii. În Europa, a presat pentru a se ac]iona la summiturile de urgen]\, care uneori s-au transformat în tirade virulente. În Germania, BCE s-a confruntat cu rezisten]a acerb\ privind extinderea masiv\ a împrumuturilor sale pentru b\nci [i interven]ia pe pie]ele obliga]iunilor guvernamentale.
Pentru Europa, spune el, “razele X” au expus deficien]e nu în euro ca moned\ – pre[edintele BCE insist\ c\ viitorul acesteia ““nu este evident în pericol” -, ci în guvernan]a zonei euro.
Factorii de decizie din zona euro, spune Trichet, trebuie s\ întrerup\ cercul vicios în care problemele “datoriei guvernelor alimenteaz\ nervozitatea investitorilor cu privire la b\nci. Responsabilit\]ile lor sunt duble. Aten]ia s-a focalizat în ultimele zile asupra necesit\]ii urgente de a consolida bilan]urile b\ncilor. Dar pre[edintele BCE dore[te de asemenea m\suri “pentru a restabili deplin credibilitatea” datoriei suverane.
În ochii BCE, politicienii au escaladat criza în mod periculos prin subminarea percep]iilor cu privire la securitatea obliga]iunilor guvernamentale din zona euro. BCE în sine a atins limitele a ceea ce poate face, sus]ine Trichet. Dac\ Grecia este împins\ în incapacitate de plat\, banca central\ nu va mai fi în m\sur\ s\ accepte obliga]iunile sale guvernamentale ca garan]ii de la b\ncile grece[ti care doresc s–[i salveze lichiditatea.
Trichet a subliniat c\ BCE nu va ac]iona ca un “creditor de ultim\ instan]\”, pentru guverne. Programul s\u de cump\rare de obliga]iuni de stat – a cump\rat obliga]iuni în valoare de peste 160 de miliarde de euro în principal în datoria guvernamental\ din Europa de Sud – are drept scop pur [i simplu asigurarea c\ deciziile sale de politic\ monetar\ sunt “transmise” prin func]ionarea pie]elor de obliga]iuni în economia real\.
“Cred c\ BCE a f\cut tot ce a putut pentru a fi la în\l]imea responsabilit\]ilor sale în circumstan]e excep]ionale”, a spus el. Guvernele dispun de un instrument – Fondul european de stabilitate financiar\ (EFSF) de 440 miliarde de euro, care, spune Trichet, ar putea fi înt\rit.
Criza a rescris rela]ia BCE cu Germania. Conservatorii ]\rii se tem c\ programul de cump\rare de obliga]iuni a stabilit deja stimulente gre[ite pentru guverne [i c\ sprijinul pentru b\nci expune la riscuri periculoase în bilan]. Întrebat dac\ a pierdut sprijinul germanilor pentru integrarea economic\ a Europei, Trichet a dat dovad\ de diploma]ie. “Nu [tiu ce înseamn\ “germanii”… Tr\im în culturi care sunt foarte profunde [i foarte complexe [i în care avem o mul]ime de opinii diferite”.
Pre[edintele BCE vrea s\ mearg\ mai departe cu introducerea unor modific\ri ale tratatului UE, care s\ acorde institu]iilor europene puterea de a impune decizii privind ]\rile eretice din zona euro.
La începutul acestui an, într-un discurs la Aachen, unde a primit premiul german Charlemagne, Trichet a propus eventuala creare a unui Minister de Finan]e european. El a detaliat pentru FT: viitorul ministru va avea, în opinia sa, trei sarcini principale. Prima va fi “supravegherea” economic\, cu puteri de a impune decizii atunci când este necesar. A doua, de supraveghere a sectorului financiar din zona euro – asigurându-se c\ soarta b\ncilor din ]\ri individuale nu a fost legat\, ca acum, de puterea finan]elor guvernului lor. În al treilea rând, va reprezenta zona euro în institu]iile financiare globale. În cele din urm\, Trichet vede acest lucru ca pe un proiect pentru întreaga Uniune de 27 de ]\ri, inclusiv acei membri, cum ar fi Marea Britanie, care r\mân în afara zonei euro.
Este oare o agend\ realist\? Nu s-au s\turat europenii de integrarea economic\ – iar în ]\ri ca Germania nu sunt tot mai îngrijora]i de costul ei? Trichet este de neînduplecat. (AGERPRES)

Vezi si

România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, …