Saturday , August 6 2022

Indicele ROBOR a ajuns la un pas de 8%. Multe rate aproape s-au dublat

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 7,97%, în urcare față de joi, când a fost cotat la 7,85%, arată datele publicate de BNR.

La începutul lunii, ROBOR la trei luni a înregistrat valoarea de 6,47%.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a atins 8,08% de la 7,97% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,19% de la 8,08%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei. Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația şi politica fiscală.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pentru T1/2022.

Vezi si

Grupul Meta (Facebook, Instagram) se îndatorează pentru prima oară în istoria sa

Grupul Meta (Facebook, Instagram) va lansa pentru prima dată în istoria sa un împrumut, semn …