Friday , April 26 2024

Guvernul “mituieşte” mamele: 400 de lei pentru cine revine mai repede la muncă

Ministerul Muncii doreşte să stimuleze mamele care vor să revină mai rapid pe piaţa muncii prin acordarea unei indemnizaţii de 400 de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, la încheierea şedinţei de guvern. Vineri, acelaşi ministru propunea reducerea de la doi la un an a concediului maternal.

Ministrul Muncii anunţa vineri s-ar putea  înjumătăţii de anul viitor  perioada de acordare a indemnizaţiei, de la doi la un an.

O altă varinată avansată de ministerul Muncii este încurajarea revenirii benevole la muncă mai devreme de doi ani prin acordarea unei indemnizaţii de 400 de lei.

“Doresc foarte mult să sprijin întoarcerea pe piaţa muncii a mamelor şi Ministerul Muncii a venit cu propunerea unei indemnizaţii de 400 de lei pentru ca mamele să revină mai rapid la locul de muncă”, a spus ministrul muncii, care a precizat că se discută încă termenul de care mamele vor beneficia de indeminzaţie. În funcţie de varianta care va fi aleasă, indemnizaţia va putea fi acordată pentru întoarcerea mamei la locul de muncă după 12, 16 sau 18 luni.

Propunerile făcute de ministrul Botiş urmează a fi luate în discuţie de către coaliţie, iar în decembrie să fie supuse dezbaterii Parlamentului.

“Propunerea Ministerului Muncii este aceea de a nu se reduce cuantumul indemnizaţiei primite de mame, dar există şi opinii care vizează reducerea intervalului pe care se acordă. Ca atare, cuantumul va rămâne între 600 de lei şi 4000 de lei, aşa cum este astăzi, şi dorim să avansăm o reducere a perioadei, în funcţie de cele trei variante avansate, de 12, 16 şi 18 luni şi în funcţie de gradul de acceptabilitate al societăţii şi de aprobarea Parlamentului”, a subliniat ministrul Muncii.

Practic, indemnizaţia se va acorda pe diferenţa dintre perioada de 24 de luni şi intervalul cu care mama a revenit mai devreme la locul de muncă, iar suma de 400 de lei care ar putea fi luată de mamă şi de 200 de lei cât este alocaţia pentru copil poate ajuta la plata unei grădiniţe sau a unei bone, în cazul în care mama decide să revină mai repede la serviciu.

“Dacă proiectul va fi aprobat, acesta nu va afecta indemnizaţiile aflate deja în plată”, a explicat ministrul Muncii, care a garantat acest aspect, deoarece un drept de plată o dată stabilit, nu mai poate fi modificat. (realitatea.net)

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …