Thursday , May 2 2024

Electrica SA Bucureşti va dispărea de pe piaţa furnizării de electricitate, la cererea FMI

Compania de stat Electrica SA, deţinută de Ministerul Economiei, va dispărea de pe piaţa furnizării de energie, deoarece FMI a cerut ca obiectul principal de activitate să fie transferat către Electrica Furnizare, firmă care va fi privatizată până la sfârşitul lunii octombrie 2012.

Obiectul principal de activitate al Electrica SA este furnizarea de energie electrică. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementaren domeniul Energiei (ANRE), compania a avut în 2010 o cotă de piaţă de 3%.

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la ultimele negocieri arată că Electrica SA va rămâne doar cu activităţile de citire a contoarelor, reglaj în sistemul energetic şi dezvoltarea unor proiecte eoliene, urmând ca obiectul principal de activitate să fie transferat subsidiarei Electrica Furnizare.

Electrica SA deţine trei filiale de distribuţie a energiei (Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Distribuţie Muntenia Nord), trei filiale de furnizare şi o firmă de servicii şi mentenanţă, denumită Electrica Sev.

Un număr de cinci dintre cele opt filiale de distribuţie a energiei ale Electrica SA au fost privatizate. Grupul ceh CEZ a preluat Electrica Oltenia, grupul german E.ON a cumpărat Electrica Moldova, iar Enel (Italia) a cumpărat Electria Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

Cele trei filiale de furnizare (Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud şi Electrica Furnizare Muntenia Nord) au fost incluse în acest an în firma Electrica Furnizare.

Activitatea de furnizare a energiei electrice presupune comercializarea acesteia, utilizând reţelele deţinute de distribuitorii de electricitate. Operaţiunea de distribuţie este transportul energiei prin reţele.

Scrisoarea de intenţie cu FMI, obţinută de MEDIAFAX, relevă că Electrica Furnizare şi Electrica Serv vor fi privatizate până la finele anului viitor. De asemenea, statul va trebui să vândă pachete minoritare din cele trei filiale de distribuţie.

Potrivit FMI, cele trei filiale de distribuţie nu pot fi integrate într-o singură societate, după modelul Electrica Furnizare, întrucât “o astfel de fuziune ar putea conduce la restricţii de competiţie pe piaţă”.

Pe parte de distribuţie a energiei, cele trei filiale ale Electrica SA au avut o cotă de piaţă de 38,44%. Comparativ, principalul competitor al companiei de stat, respectiv grupul italian Enel, a avut în 2010 o cotă de 33,79% din piaţa distribuţiei de Energie din România.

Calendarul impus de FMI pentru privatizarea Electrica Furnizare şi vânzarea pachetului minoritar de acţiuni la cele trei filiale de distribuţie prevede ca până la mijlocul lunii februarie a anului viitor.

De asemenea, până în august 2012 statul va trebui să publice prospectul de privatizare, urmând ca închiderea ofertelor să aibă loc până la sfârşitul lunii octombrie. În paralel cu derularea acestor operaţiuni, companiile menţionate vor disponibiliza angajaţi.

FMI solicită ca Electrica Serv să fie privatizată fie cu investitor strategic sau prin ofertă de acţiuni pe piaţa de capital până la mijlocul lunii februarie 2012, iar onsultantul pentru privatizare va fi ales până în martie.

Electrica Serv are opt filiale, iar până în iunie 2012 va trebui finalizată privatizarea filialelor Electrica Serv din Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord. Celelalte cinci filiale ale Electrica Serv urmează să fi vândute până în toamna anului viitor.

Dacă procesul de privatizare va eşua în cazul uneia sau a tuturor filialelor Electrica Serv, acestea vor fi lichidate.

Vezi si

Patiserii scot pe piață 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere …