Tuesday , January 31 2023

Depozitele totale ale populației și companiilor la bănci au intrat în declin

Depozitele totale ale populației și companiilor la bănci au intrat în declin, în condițiile în care prețurile tot cresc, inflația trecând de 15%, în timp ce dobânzile la economiile bancare în lei sunt de-abia la jumătate cu toate creșterile din 2022.

Astfel, din cauza inflației mari, economiile bancare ale românilor și firmelor se subțiază.

Datele BNR indică faptul că depozitele rezidenților clienți neguvernamentali, adică depozitele totale ale populației și companiilor la bănci, au scăzut în octombrie cu 0,2% față de septembrie, până la 490,8 miliarde de lei. Aceasta este prima scădere lunară a depozitelor totale de după primul trimestru din acest an, când, odată cu declanșarea războiului de la graniță, din Ucraina, populația și companiile au început să lichideze depozitele în lei, începând atunci să le majoreze pe cele în euro.

În martie 2022, declinul lunar al depozitelor totale ale populației și firmelor la bănci era de -0,5% față de februarie.

Economiile bancare ale firmelor în lei au înregistrat în octombrie o scădere lunară cu 2,4% față de septembrie, la 146,7 mld. lei.

și depozitele în valută ale companiilor, exprimate în lei, au fost tot în scădere lunară în octombrie, declinul fiind de -0,9% față de septembrie, până la 54,4 mld. lei (exprimate în euro, aceste depozite s-au diminuat cu 0,2%, la 11 mld. euro).

Depozitele în lei ale populației s-au majorat în octombrie cu 2,8% față de septembrie, până la 165,4 mld. lei. Depozitele în valută ale populației, exprimate în lei, au scăzut în octombrie cu 1% față de septembrie, la 124,2 mld. lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 0,3%, până la 25,3 mld. euro).

Vezi si

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu pe platforma RetuRO până la finalul lunii februarie. Consumatorii vor plăti 50 de bani garanție, recuperată după ce returnează ambalajul

Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de …