Wednesday , November 30 2022

Cum previne Garda Financiară corupţia: roteşte comisarii săptămânal pe posturi

Comisarul general adjunct al Gărzii Financiare (GF), Sorin Florea, a declarat, luni, că 50 de comisari ai Gărzii din punctele de frontieră Nădlac, Borş şi Giurgiu sunt rotiţi săptămânal pe posturi, în baza unui ordin al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, cu scopul prevenirii actelor de corupţie.

“Măsura are drept scop eficientizarea acţiunilor de control şi prevenirea creării unor relaţii prea apropiate între comisari şi unele firme”, a afirmat Florea.

Măsura este valabilă de la 1 ianuarie.

Angajaţii rotiţi pe posturi sunt aduşi din direcţiile judeţene limitrofe punctelor de frontieră respective.

În total sunt implicaţi 300 de comisari, a spus Florea.

Anterior, comisarii erau schimbaţi la câteva luni, în funcţie de activitatea de la punctele respective de frontieră.

Florea a precizat că măsura a fost aplicată la cele trei puncte de frontieră deoarece acolo există cel mai intens trafic de mărfuri intracomunitare.

Reprezentantul Gărzii Financiare a spus că în prezent instituţia are 1.399 de angajaţi, dar numărul ar trebui suplimentat cu 1.000 de persoane, pentru creşterea eficienţei.

De la începutul anului GF a confiscat 44 de TIR-uri cu mărfuri provenite din activităţi intracomunitare destinate comercializării ilicite în România, în valoare de 3,6 milioane lei. Amenzile aplicate ilicite au totalizat circa 1,5 milioane lei. Florea a spus că în urma măsurilor de decizii asiguratorii, de 167 milioane lei, firmele au achitat TVA în avans de peste 26 milioane de lei.

Majoritatea mărfurilor confiscate sunt legume, fructe, carne şi preparate din carne.

Vezi si

Registrul Comerțului: 5.387 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu …