Wednesday , October 5 2022

Concedieri şi creşteri moderate de preţuri în septembrie-noiembrie

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada septembrie-noiembrie 2010 reducerea numărului de angajaţi şi o creştere moderată a preţurilor în majoritatea sectoarelor, activitatea din construcţii şi comerţ urmând să scadă, în timp ce activitatea din industrie şi servicii va fi stabilă.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Numărul salariaţilor va scădea moderat, soldul conjunctural fiind de -9% pe total industrie prelucrătoare (-13% la întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de reducere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport, precum şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (solduri conjuncturale -26%, -25% şi, respectiv, -23%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -27%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -30%).

Managerii estimează şi o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -23%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna septembrie 2010 o scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Atât volumul total al vânzărilor de mărfuri, cât şi volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor avea o tendinţă de scădere moderată. De asemenea, angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -5%).

În acealşi timp, preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri în următoarea perioadă (sold conjunctural +33%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -1%), conform estimărilor din luna septembrie 2010. Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%), în special în întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -15%). Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Vezi si

45% dintre angajați încearcă, în acest moment, să-și schimbe jobul

Salariul, absența sentimentului de împlinire profesională sau lipsa perspectivelor de creștere sunt principalele motive de …