Saturday , April 27 2024

Cheltuielile cu salariile bugetarilor, duble în ianuarie față de ceea ce a bugetat guvernul

Cheltuielile cu salariile bugetarilor, în ianuarie 2024, au fost duble față de ceea ce a bugetat guvernul. Deși cheltuiala cu salariile ar trebui să crească cu numai 11% în 2024, în prima lună din an cheltuielile de personal deja au derapat și s-au majorat cu 21%.

Un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe vrea să dezghețe creșteri salariale în sectorul bugetar. Conform unei alte ordonanțe de urgență de anul trecut, salariile bugetarilor sunt practic înghețate, după ce guvernul Marcel Ciolacu a spus că va ajusta deficitul bugetar în primul rând prin economii la bugetul de stat și abia apoi prin creșterile de taxe. A venit însă cu cel mai mare pachet de creșteri de taxe și taxe noi, iar economiile la cheltuielile de la buget nu s-au văzut în execuția bugetară: cheltuielile au crescut cu 13% în 2023, când programarea de la început de an era de majorare cu sub 10%.

„În vederea apli­cării politicii salariale de către ope­ratorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se regle­men­tează ca opera­torii eco­nomici care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creșteri salariale”, se arată în nota de fundamentare pentru ordonanța în cauză.

Cu toate acestea, la capitolul „impactul financiar asupra bugetului general consolidat”, deși sunt mai multe măsuri care măresc cheltuielile bugetului de stat, spațiul nu este completat. La secțiunea „Propuneri pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare ”, cei care au redactat documentul au notat: „Prezentul act normativ nu se referă la acest subiect”. Proiectul de lege însă, este practic numai despre creșterea cheltuielilor bugetare și, pe alocuri, despre creșterea încasărilor de la companiile de stat.

Cu toate că guvernul a crescut taxele și a introdus taxe noi care au intrat în vigoare la începutul anului, execuția bugetară din ianuarie s-a deteriorat. E drept însă că pe partea de venituri lucrurile au mers bine, dar cheltuielile cresc dublu față de programare. Chiar la capitolul „cheltuieli de personal”, adică salariile bugetarilor, creșterea programată de cheltuieli este de 11% pe tot anul 2024. Cu toate acestea, cheltuielile cu salariile cresc dublu față de programare în ianuarie 2024.

Dacă în legea în vigoare de la finalul anului funcțiile de conducere din aparatul de stat nu puteau avea o pondere mai mare de 8% din totalul postu­rilor, acum se poate ajunge până la 10%, dacă sunt întrunite anumite condiții. „Pre­zen­tul proiect de act normativ instituirea posibilității guvernului de a stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10 % din numărul total de posturi aprobate”.

Sunt însă și prevederi de creștere a veniturilor la bugetul de stat, prin mai mulți bani de la companiile de stat. De pildă, proiectul spune că firmele de stat și regiile autonome vor fi obligate să verse la bugetul de stat cel puțin jumătate din profitul obținut.

„Companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, cu modificările și completările ulterioare, reglementează repartizarea unei cote de “minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăților naționale, companiilor naționale și societăților, cu capital integral sau majoritar de stat”, se mai arată în proiect. (Mediafax)

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …