Friday , April 26 2024

10 semne ale caderii dolarului

Dolarul american a fost de-a lungul vremii, cel mai apropiat lucru de o monedă de schimb globală, dar lucrurile se schimbă, scrie Money.

Cu toate astea, lucrurile încep să se schimbe. Marile economii au început să se îndepărteze de dolar. Iată 10 semne că era dolarului e pe moarte.

1. China și Japonia renunță la dolar într-un schimb bilateral

Acum câteva luni, China și Japonia, două din cele mai mari economii ale lunii, au făcut un acord pentru a începe folosirea propriilor lor monede de schimb în comerțul dintre ele, în locul dolarului. Acest aranjament este unul foarte important, care a fost ignorant de presă Americană.

2. Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud își foloses propriile monede

Cele cinci țări continuă să “își arate mușchii”. Un nou aranjament între acestea spune că ele vor începe să își folosească propriile monede atunci când vor face comerț între ele. Această înțelegere ar putea duce la creșterea pieței de export și import dintre aceste națiuni.

3. Aranjamentul dintre Rusia și China

Cele două națiuni au început să își folosească propriile monede naționale atunci când fac comerț între ele de aproape un an. Liderii ambelor țări au declarat în mai multe rânduri că monedă de schimb la nivel global trebuie să se schimbe, și ambii doresc să își impună propriile monede.

4. Moneda chinezească este utilizată în Africa

Care este cel mai mare partener de afaceri al Africii? Nu, nu este SUA. În 2009, China a devenit cel mai mare partener de afaceri al Africii. Acum China duce o politică agresivă care încearcă acum să extindă folosirea monedei chinezești pe continent.

5. Târgul dintre China și Emiratele Arabe Unite

China și Emiratele Arabe Unite au decis să renunțe la dolar și să își folosească propriile monede în tranzacțiile de petrol dintre ele. Emiratele Arabe nu sunt un jucător prea mare, însă creează un precedent pentru celelalte țări petroliere din Orientul Mijlociu.

6. Iran

Iranul a fost una dintre cele mai adresive națiuni atunci când vine vorba de îndepărtarea de dolarul American în comerțul internațional. De exemplu, se zvonește că India va începe să folosească aur pentru a cumpără petrol din Iran. Tensiunile dintre SUA și Iranu nu se vor încheia prea curând.

7. Relația China-Arabia Saudita

Cine importă cel mai mult petrol din Arabia Saudita? Nu sunt Statele Unite, ci este vorba de China. În luna februarie, China a importat câte 1,39 milioane de barili de petrol pe zi di Arabia Saudita. Așa că, întrebarea este: dacă China este cel mai important client, cât va mai păstrat Arabia Saudita dolarul că și monedă de schimb?

8. ONU militează pentru o noua monedă globală

Națiunile Unite au făcut mai multe rapoarte care cer în mod deschis o alternative la dolarul American că monedă de schimb globală. ONU vrea să învingă puterea dominatoare pe care o au la oră actual SUA asupra întregii lumi.

9. FMI dorește o noua monedă pentru fondul de rezervă global

FMI a publicat mai multe rapoarte care cer că dolarul American s fie înlocuit în rezervă globală. Mai mut decât atât, un document al FMI spune chiar că noua monedă globală ar trebui să fie una complet noua, numită “Boncor”.

10. Majoritatea lumii urăște Statele Unite

Sentimentele oamenilor față de SUA s-au schimbat dramatic în ultimii ani. Dacă acum câteva decenii SUA era cea mai iubită națiune, acum este cea mai detestată.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …