Tuesday , April 30 2024

UE ar putea adopta noi reguli de etichetare a produselor pentru a se proteja de importurile din Asia

UE ar putea introduce anul viitor noi reguli privind etichetarea produselor, în urma unui vot în Parlamentul de la Strasbourg, pentru a proteja produc\torii autohtoni de înc\l]\minte, [urubelni]e [i alte bunuri de importurile ieftine din Asia, prin men]ionarea obligatorie a ]\rii de origine.

“În urma sprijinului puternic dat de Parlament, sper\m ca noile reguli s\ fie convenite în prima jum\tate a anului viitor”, a declarat Cristiana Muscardini, conservator italian care a promovat dezbaterea în legislativul UE, transmite Reuters.

Eurodeputa]ii au votat cu 525 de voturi “pentru” [i 49 “împotriv\” propunerea ca înc\l]\mintea, îmbr\c\mintea, produsele din piele, mobil\ [i produsele industriale importate, de ordinul miliardelor de euro, s\ poarte obligatoriu o etichet\ care s\ men]ioneze provenien]a, atunci când sunt comercializate în cele 27 de state membre.

Votul, la care s-au ab]inut 44 de parlamentari, permite începerea discu]iilor între eurodeputa]i [i guvernele na]ionale, referitoare la introducerea unor reglement\ri la nivelul Uniunii.

Este de a[teptat ca negocierile s\ dureze [i s\ scoat\ în eviden]\ diferen]ele de opinie între parlamentarii UE [i statele membre, punând în opozi]ie ]\rile cu baze mari de produc]ie [i cele care mai mult import\ [i distribuie produse str\ine.

State precum Italia, Spania [i Portugalia au insistat de mult timp pentru obligativitatea etichetei “Fabricat în”, despre care sper\ s\ descurajeze importurile ieftine, precum mobila [i ]iglele pentru acoperi[uri din China, îmbr\c\mintea indian\ [i înc\l]\mintea vietnamez\, prin loialitatea consumatorilor din UE pentru produsele fabricate în Europa.

Aceste ]\ri sus]in c\ principalii parteneri comerciali ai UE, între care China, SUA [i Japonia, au deja reguli similare referitoare la originea produselor importate.

Vezi si

Unde merg românii în minivacanța de 1 mai și Paști?

Pentru minivacanța de 1 mai și Paște, Londra este destinația cea mai populară, iar Milano …