Tuesday , April 30 2024

Jocuri de culise la Vatican: Lista favoritilor la postul de Suveran Pontif

Trei experti au analizat urmatoarele miscari de la Vatican pentru USA Today. Potrivit primelor informatii, 5 nume par a fi favorite in cursa pentru scaunul papal.

Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscopul de Genoa

S-a remarcat anul trecut dupa comentarii dure la adresa premierului de-atunci, Silvio Berlusconi, pe care l-a catalogat drept un model lipsit de etica.

Punctele forte: Are o relatie buna cu presa, se pricepe la politica seculara de la vatican, vorbeste foarte multe limbi straine si are o pozitie ferma privind doctrina.

Cel mai mare avantaj: E presedinte reales al episcopilor italieni, care detin actualmente 25% din locurile in Colegiul Cardinalilor.

Cardinalul Marc Oullet, canadianul ce a fost in trecut arhiepiscopul de Quebec, acum lider al Congregatiei Episcopilor.

Puncte forte: Relatie excelenta cu Vestul, CV cosmopolit, o mana forte pentru birocratia de la Vatican. Ar imbina traditia cu ideea de a inova si de a alege un nord-american.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, seful Consiliului Cultural de la Vatican, descris drept “atat de inteligent incat n-ar avea adversar intr-un concurs de cultura generala”.

Puncte forte: Excelent pe partea de comunicare, nascut in Italia, traieste in Roma. Cunoaste mai multi electori decat cardinalii care sunt nevoiti sa calatoreasca pentru a ajunge la Vatican.

Marele dezavantaj: E privit drept o persoana care incearca prea mult sa se apropie de lumea din afara Vaticanului decat de cardinalii cu drept de vot.

Cardinalul Leonardo Sandri, 70 de ani, un veteran al diplomatiei locale. Ar putea fi primul papa ales din Africa de Sud, centrul catolicismului global in ziua de azi.

Puncte forte: E plimbat prin intreaga lume si cu o gama larga de prieteni castigati prin experienta diplomatica. E numarul 2 in departamentul de Stat al Vaticanului si recunoscut drept cel care a citit anuntul mortii Papei Ioan Paul al II-lea in 2005.

Cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, poate fi “italianul perfect pentru aceasta slujba” potrivit expertilor care il vad capabil sa continue tentativa lui Benedict de a “readuce entuziasmul catolic in Europa.”

Benedict l-a mutat la Milano din Venetia, orase care au oferit 5 suverani pontifi in ultimii 100 de ani.

Scola a spus la un moment dat: “Slujba noastra e sa-i ajutam pe oameni sa-si aminteasca de Dumnezeu”.

Vezi si

Iohannis pierde un potențial aliat. Turcia îl susține pe olandezul Mark Rutte la șefia NATO

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de …