Sunday , May 19 2024

Parlamentarii se reunesc in sesiune extraordinara pentru a-si vota privilegiile

Parlamentul se reuneşte, marţi, pentru a adopta un nou Statut al deputaţilor şi senatorilor. Deşi modificarea legii a fost determinată de necesitatea reducerii drastice a unor cheltuieli, în contextul unui buget insuficient pentru cei 588 noi parlamentari, aceştia au profitat de ocazie pentru a “umbla” şi la prevederile referitoare la imunitate.
Proiectul de lege ce va fi votat marţi stipulează că parlamentarii care nu locuiesc în Bucureşti vor primi 4.000 de lei pentru cazarea în Capitală, adică jumătate din suma de care beneficiau până acum. În plus, diurnele vor fi reduse, la fel şi cheltuielile pentru călătoriile cu avionul şi maşina. Noul statut mai prevede că aleşii care chiulesc vor plăti absenţele din indemnizaţie. Mai mult, aceasta va fi chiar suspendată în cazul în care parlamentarii sunt reţinuţi sau arestaţi.
Pentru prima dată sunt prevăzute sancţiuni cu privire la conflictul de interese şi este specificat clar faptul că deputaţii şi senatorii nu îşi pot angaja rudele la birourile parlamentare.
Aleşii au operat modificări în statut şi la capitolul imunitate, stabilind că solicitarea procurorilor de retragere a imunităţii trebuie însoţită de motive concrete şi temeinice, puse la dispoziţie de catre parchet. Astfel, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarilor va trebui să conţină “indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”PDL a anunţat că nu este de acord cu aceste modificări, o poziţie similară având şi liderul PNL Crin Antonescu, acesta apreciind că astfel de amendamente nu sunt oportune.
Proiectul de statut a fost trimis, pentru amendamente, mai multor instituţii precum Agenţia Naţională de Integritate, Parchetul General, dar şi Administraţiei Prezidenţiale, fapt ce a stârnit nemulţumirea liberalului Crin Antonescu.
Comisia de Statut a decis, luni, să menţină o prevedere din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit căreia parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.
În proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor alineatul (3) al articolului 29, care prevedea că “deputaţii şi senatorii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege” era propus pentru abrogare.
Comisia de Statut a decis, însă, luni, să reia în forma iniţială acest alineat, nespecificând motivul pentru care a stabilit astfel.
Comisia a mai adoptat un amendament prin care se prevede că parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.
Astfel, în Comisia de Statut s-a introdus un amendament care prevede că “deputaţii şi senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului” şi că, “opţional, prin renunţarea la dreptul prevăzut la alin. (1), deputaţii şi senatorii pot benefica de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin Hotărârea Birourilor Permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, pe bază de declaraţie pe propria răspundere, care reprezintă document justificativ”.
Totodată, parlamentarii din Comisia de Statut au adăugat şi un alt amendament potrivit căruia contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal, se decontează doar dacă parlamentarul în cauză nu s-a deplasat cu trenul, caz în care beneficiază de călătorie gratuită.
Amendamentul introdus prevede că “deputaţii şi senatorii care folosesc autoturismul pentru a se deplasa din circumscripţia electorală în care au domiciliul la lucrările Parlamentului şi înapoi, cei care au domiciliul în Bucureşti şi se deplasează în circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, precum şi cei care se deplasează din localitatea de domiciliu în circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, dacă nu au folosit mijlocul de transport prevăzut la alin. (1) (trenul, n.r) vor primi contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal”.

Vezi si

Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare încercăm să reglăm în şedinţă de guvern situaţia muzeografilor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Piatra-Neamţ, că Guvernul va încerca în şedinţa de …