Thursday , May 2 2024

Peste 3.000 de dosare depuse anul acesta la instanta pentru restituirea taxelor de prima inmatriculare

N [ansa de c=[tig pentru cei care [i-au cump\rat ma[ini din afar\ [i au fost obliga]i s\ pl\teasc\ aceste taxe este, conform unei evalu\ri neoficiale, de 75% n o problem\ o constituie faptul c\ `n aceste dosare se dau cele mai lungi termene, unele fiind stabilite spre jum\tatea anului viitor
De la `nceputul anului [i p=n\ `n prezent, au fost `nregistrate pe rolul Tribunalului Suceava, la sec]ia comercial\,  3000 de cauze privind restituirea c\tre sucevenii care [i-au cump\rat o ma[in\ din str\in\tate a taxelor de poluare [i de prim\ `nmatriculare.
Aceste taxe, precum se [tie, dep\[esc de multe ori valoarea de achizi]ie a autovehicolului. Majoritatea ac]iunilor `n instan]\ ini]iate de sucevenii care au cump\rat automobile str\ine [i au trebuit s\ pl\teasc\ taxele stabilite au avut p=n\ acum c=[tig de cauz\. {ansa de c=[tig pentru cei care [i-au achizi]ionat ma[ini din afar\ [i au fost obliga]i s\ pl\teasc\ aceste taxe este, conform unei evalu\ri neoficiale ale judec\torilor,  de 75%. Desigur, `n ce mai mare m\sur\ conteaz\ dac\ documenta]ia prezentat\ instan]ei este bine pus\ la punct. La instan]ele sucevene a existat p=n\ la un moment dato  practic\ unitar\ `n favoarea celor care solicit\ restituirea taxelor de prim\ `nmatriculare sau de poluare. ~n ultima perioad\ `ns\ au fost date [i sentin]e defavorabile, lucru care a determinat pe justi]iabili s\ `[i pun\ `ntreb\ri legate de modul `n care se judec\ astfel de procese.
De aceea, este bine de [tiut ce documente sunt necesare pentru a depune o ac]iune `n instan]\ cu [anse de reu[it\. La dosar trebuie depus\ mai `nt=i decizia de calcul a taxei de la Direc]ia General\ a Finan]elor Publice Suceava, dovada pl\]ii taxei (factur\, chitan]\, etc.), cartea de identitate a automobilului precum [i actul de identitate al proprietarului. Acestea sun cerin]e minime pentru ca un  proces de recuperare a taxelor pl\tite s\ aib\ sor]i de izb=nd\.
Pe de alt\ parte, cei care au `naintat astfel de ac]iuni `n instan]\ `mpotriva statului reprezentat prin DGFP nu trebuie s\ se a[tepte la o rezolvare rapid\ a problemei.
Un caz concret – un sucevean a cump\rat anul trecut un Volkswagen Golf fabricat `n 1994 pentru care a pl\tit suma de 1300 de euro. Taxa de prim\ `nmatriculare pl\tit\ la fisc a fost de 800 de euro. ~n luma martie a acestui an a fost depus\ la instan]\ ac]iunea prin care se cere retituirea taxei pl\tite iar Tribunalul a stabilit primul termen de judecat\ abia `n luna decembrie a acestui an. Considerentul este cel cunoscut – dosare multe, judec\tori pu]ini astfel `nc=t s-a stabilit ca astfel de dosare s\ fie judecat\ cu mai pu]in\ grab\ dec=t altele. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …