Monday , April 29 2024

Suceava a scapat de taierea fondurilor europene pentru modernizarea aeroportului

La `nceputul acestei s\pt\m=ni, `n mediile diplomatice bucure[tene s-a vehiculat c\ Uniunea European\ va `ncepe procedura de presuspendare a mai multor programe opera]ionale, unul din acestea fiind [i cel destinat finan]\rii mai multor obiective de infrastructur\, printre care [i aeroportul sucevean u joi sear\, Guvernul a fost informat oficial de Comisia European\ cu privire la declan[area procedurii de presuspendare a finan]\rii pentru mai multe programe opera]ionale, numai c\, din fericire, cel cu privire la transport a fost suspendat par]ial, iar domeniul 2.4, de unde este asigurat\ finan]area moderniz\rii aeroportului, nu a fost inclus `n r=ndul celor vizate de corec]ii financiare 

Modernizarea Aeroportului Interna]ional „{tefan cel Mare” va continua prin proiectul finan]at prin Programul Opera]ional Sectorial (POSD) – Transporturi. Glon]ul ne-a trecut pe la ureche dup\ ce, `n presa central\ care cita surse demne de `ncredere din mediul diplomatic, s-a vehiculat de la `nceputul s\pt\m=nii c\ Uniunea European\ va `ncepe procedurile de presuspendare a POS – T. Asta `nsemna clar c\, degeaba s-au chinuit cei de la Consiliul Jude]eran [i de la Regia Autonom\ <Aeroportul Interna]ional „{tefan cel Mare” Suceava> s\ modernizeze aeroportul de la Salcea pentru c\ Bruxellesul voia c\ taia Rom=nia de la fonduri. Autorit\]ile sucevene au `ncercat s\ dea semnale pozitive, de `ncurajare, dar nimeni nu putea aduce nicio dovad\ cert\ c\ Suceava va fi exceptat\ de la aceast\ m\sur\. Mai ales `n condi]iile `n care pe mai multe canale media centrale ap\rea [tirea c\ POS-T va fi suspendat `n integralitatea sa. „Se vorbesc tot felul de lucruri, dar nou\ nu ne-a dat nimeni de `n]eles c\ ar urma s\ se suspende [i proiectul pentru modernizarea aeroportului”, a declara directorul aeroportului, Dumitru Sahlean. Luni, la Bucure[ti, a fost [eful unit\]ii de implementare a proiectului de modernizare a aeroportului de la Salcea, directorul adjunct Ioan M\riu]a pentru a avea discu]ii la autoritatea de management a POS Transporturi. „Tocmai am fost la Minister (Transporturilor – n.red.) [i ce v\ pot spune este c\ nu este afectat `n vreun fel proiectul”, ne-a declarat Ioan M\riu]a. {i el a fost, `ns\, mai rezervat `n a oferi detalii iar zilele urm\toare, `n afar\ de o declara]ie a pre[edintelui CJ Suceava, C\t\lin Nechifor, cum c\ [tirile despre POS-T [i aeroport au o doz\ electoral\, nu au fost prezentate dovezi clare. Ba mai mult, joi sear\, Guvernul a primit confirmarea de la Comisia European\ c\ `ncep procedurile de presuspendare nu doar pe POS-T [i POS-Competitivitate, cum se anun]ase `n presa central\, ci [i pe Programul Opera]ional Regional (POR). Din fericire pentru Suceava, la POS-T au fost semnalate iregularit\]i pe domenii majore care nu au leg\tur\ cu infrastructura aeroportuar\. ~n acest fel, de[i sumele suspendate pe POS-T sunt enorme, totu[i m\sura 2.4 din cadrul POS-T „a sc\pat cu bine” de acest hop.
Interesant este c\ suma uria[\ de peste 4,5 miliarde de euro din POS – T a fost destinat\ cu prioritate pentru alte categorii de lucr\ri dec=t infrastructura aeroportuar\ care pe domeniul 2.4 avea prev\zut\ doar 59 de milioane de euro, adic\ nici m\car 2% din suma destinat\ Rom=niei pe proiecte de transport cu fonduri nerambursabile de la UE. Din cei 59 de milioane de euro, se scade proiectul aprobat la finan]are pentru modernizarea aeroportului de la Suceava, valoarea total\ a acestuia fiind de 39,5 milioane.
Directorul Dumitru Sahlean a precizat c\ ini]ial, `n ghid nu a fost specificat dac\ aceast\ sum\ este sau nu cu TVA [i de aceea varianta ini]ial\ a proiectului de modenrizare era pentru o sum\ de 39,5 miliaone de euro f\r\ TVA, `ns\ dup\ ni[te preciz\ri venite de la Bucure[ti, `n valoarea proiectului s-a inclus [i plata TVA-ului. Din cele 39,5 milioane de euro, doar 2% trebuiau s\ fie de la bugetul jude]ului `n vreme ce 65% era contribu]ie nerambursabil\ de la UE, iar 23 de procente ar fi trebuit s\ fie contribu]ia nerambursabil\ de la Ministerul Transporturilor, de[i la un moment dat s-a pus `n discu]ie ca granturile de la UE s\ fie de 80 sau 85% din valoarea eligibil\ a proiectelor pe POS Transporturi. ~n cele 39,5 milioane de euro c=t era valoarea de finan]are a proiectului de modernizare a aeroportului Sucevei erau incluse [i lucr\rile pentru serviciile de consultan]\, publicitate, dirigin]ie de [antier, audit, dar grosul banilor urma s\ fie destinat pentru extinderea [i l\rgirea pistei [i construirea unui nou turn de control. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …

No comments

  1. Se strofoca toti maharii Sucevei de vreo 6 ani cu aceasta modernizare a aeroportului si nu reusesc sa inceapa lucrarile.Acum au scapat cu fata curata de la taierea fondurilor, dar daca nu vor juca corect la procedura de licitare si desemnare a constructorului, vor fluiera a paguba.

  2. II bine.