Monday , April 29 2024

Obama este primul presedinte al SUA care a votat anticipat

Barack Obama a votat joi la Chicago (Illinois, nord) cu 12 zile înainte de data oficială a alegerilor prezidenţiale şi legislative americane, conform imaginilor transmise în direct de televiziuni.

Preşedintele democrat în exerciţiu a devenit astfel, conform echipei sale de campanie, primul lider al Statelor Unite în exerciţiu care a profitat de scrutinul anticipat autorizat în numeroase state, unul dintre elementele pe care acesta se bazează pentru a triumfa în faţa adversarului său republican Mitt Romney în seara de 6 noiembrie.

Sosit după ora locală 16:00 (00:00, ora României) la un birou de vot din Chicago, Obama a prezentat un act de identitate comisiei înainte de a i se înmâna un card pe care l-a folosit într-un aparat electronic.

Obama a făcut o scurtă oprire la Chicago într-un turneu electoral de două zile care l-a purtat joi prin Florida (sud-est) şi Virginia (est). El trebuie să participe în cursul serii la o ultimă reuniune electorală în Ohio (nord).

După ce a votat, preşedintele, angajat într-o cursă acerbă cu Romney, şi-a încurajat compatrioţii să îl imite.

Votul în avans, a declarat acesta, “înseamnă că nu trebuie să vă învoiţi sau să vă organizaţi pentru a lua copii (de la şcoală) şi a merge la vot”.

Alegerile americane sunt organizate în prima marţi a lunii noiembrie şi această zi nu este una liberă.

“Dacă ceva se întâmplă în ziua alegerilor, v-ar împiedica” să votaţi, a mai adăugat Obama: “dacă va fi vreme urâtă, nu vă va uda”.

“Este într-adevăr practic. Nu pot să vă spun pentru cine am votat”, a glumit preşedintele, mulţumind angajaţilor biroului de vot.

“E bine să fii acasă, înapoi în cartierul meu”, a adăugat Obama care înainte să se instaleze la Casa Albă cu soţia şi copii săi în ianuarie 2009, locuia într-un cartier bogat din sudul marelui oraş din Illinois unde se află acum cartierul general al comitetului său de campanie.

Vezi si

Doar SUA pot opri un asalt israelian asupra orașului Rafah, afirmă Mahmoud Abbas

Președintele palestinian Mahmoud Abbas le-a cerut duminică Statelor Unite să împiedice o invazie israeliană în …